Jedna linija koda u Windows-u može da vam uništiti podatke

Novootkrivena ranjivost u Microsoft Windows 10 mogla bi da ugrozi sve korisnike ovog operativnog sistema. Da se radi o zaista ozbiljnom propustu najbolje govori činjenica da u Microsoft-u već rade na zakrpi koja bi problem rešila ili barem ublažila. 

Naime, dovoljna je jedna linija koda kako bi se korumpirao ceo hard disk na računaru i svi podaci na njemu učinili nedostupnima ili uništenima. Posebno zabrinjava što je tu liniju koda moguće sakriti unutar prečica u Windows-u, ZIP arhive ili bilo kojeg drugog vektora, kako bi se izazvalo pojavljivanje grešaka na diskui korumpiralo podatke na disku. Ukoliko korisnik klikne na korumpiranu naredbu skrivenu, videće poruku "The file or dierctory is corrupted and unreadable/Dokument ili direktorijum je korumupiran i nemoguće ga je pročitati". 

Sistem će nakon toga izbaciti ceo niz poruka koje potiču korisnika da restartuje svoj računar i popravi problematičan dieo na disku. Nakon restarta Windows automatski počinje da popravlja disk. U nekim slučajevima, popravak prolazi bez problema, dok u drugima sistem traži od korisnika da "ručno popravi stvar". 

Problem se pojavljuje kad se problematična naredba nalazi u ZIP datoteci pa je nakon svakog popravljanja diska i ponovnog otvaranja ZIP datoteke, korisnik ponovno aktivira. Stručnjak za računarsku bezbednost koji je prvi upozorio na ovu ranjivost ističe kako je u pojedinim slučajevima tu ranjivost moguće iskoristiti i tako da se u sistem ubaci ikona koja će je aktivirati, a da korisnik uopšte ne mora da pokrene dokument. 

I drugi stručnjaci za bezbednost, koji su ispitivali ovu ranjivost, upozoravaju da bi i obično surfovanj internetom na starom browseru poput Internet Explorer-a ili starije verzije Edgea, moglo aktivirati ovu ranjivost i korumpirati podatke na disku. 

Zbog toga, barem dok Microsoft ne reši ovaj problem, treba biti dodatno oprezan prilikom preuzimanja bilo kakvih dokumenata sa interneta. Jer ovo nije virus koji bi antivirusni programi mogli da prepoznaju, već greška u samom sistemu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.