Microsoft želi da ljude nakon smrti pretvori u chatbotove

S oživljavanjem mrtvih se možda nije za igrati, ako ćemo verovati raznim naučnofantastičnim scenarijima knjiga, serija i filmova. ALi, ako se to čini u digitalnom obliku možda bi bilo manje opasno, i samim time prihvatljivije? Ovom problematikom se ranije pozabavila i Netflix-ova serija Black Mirror (sezona 2 epizoda 1, objavljena 2013. godine), a otprilike četiri godine nakon toga Microsoft-ovi inženjeri su predali patentni zahtev za tehnologiju kojom bi pokojnike mogli da reinkarniraju – kao chatbotove. 

Američka patentna kancelarija 1. je decembra prošle godine ovaj patent i odobrila, pa je njegov tekst i javno objavljen. Ono što u njemu nalazimo sigurno će podeliti javnost. Radi se, naime, o sistemima i metodama za izradu konverzacionog chatbota na osnovu pojedinačne osobe. Sve bi se zasnivalo na veštačkoj inteligenciji koja bi se za razgovor trenirala uz pomoć slika, glasovnih zapisa, objava na društvenim mrežama, porukama, pismima i ostalim dostupnim podacima o nekom pojedincu. 

Takvi podaci, budući da društvene mreže ionako "znaju" puno o nama, poslužili bi nekom budućem Microsoft-ovom sistemu da složi "ličnost" chatbota koja bi nalikovala stvarnoj osobi. Takav bot bi potom imao sposobnost razgovora sa stvarnim ljudima. Konverzacija bi se odvijala u obliku chata ili bismo, u nekim slučajevima, mogli razgovarati sa 2D ili 3D modelom osobe na kojoj je chatbot zasnovan – piše Microsoft u patentu. 

U opisu tehnologije zaštićene ovim patentom spominje se i činjenica da bi chatbot mogao da bude "inspirisan" preminulim prijateljima ili članovima porodice – što dovodi do zaključka da bi Microsoft hteo da iskoristi svoju tehnologiju da bi "oživio" preminule i omogućio njihovim bližnjima da sa njima "razgovaraju", odnosno da osećaju prisutnost onih kojih više nema. Za sada ne znamo šta u Microsoft-u planiraju sa ovim patentom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.