Portovali Ubuntu na Apple M1 Mac računar

Kompanija Corellium koja u svojoj ponudi ima virtualizovane verzije iOS-a za testiranje bezbednosti, uspešno je portovala Ubuntu na M1 Mac-ove i objavila čitav vodič kako bi to isto omogućila svakom zainteresovanom. 

Modifikovana verzija Ubuntu-a "bootuje" se u običan korisnički interfejs i uključuje USB podršku. Nedavno ste mogli pročitati najavu poznatog developera marcana, koji je rekao da namerava da napravi Linux za Apple-ove računare i laptopove sa novim M1 procesorima, ali kako se čini, preduhitrila ga je ekipa iz bezbednosne kompanije Corellium, koja je omogućila rad specijalno prilagođene verzije Ubuntu-a na Mac računarima sa novim Apple-ovim ARM M1 procesorima. Doduše, za razliku od marcana, koji namerava da napravi "punokrvni" Linux za M1 uređaje, Corellium je izradio samo "port" Ubuntu-a, ali kažu da je potpuno iskoristiv na Mac Mini M1 računaru i radi podizanjem Ubuntu desktopa sa USB-a. 

Postupak pokretanja porta tražiće od vas malo poznavanja Linux-a i 'custum' kernela, ali Corellium je napisao detaljan vodič za čitav proces koji možete pronaći na ovom linku. Correlium je svoja virtuelna rešenja već razvijao za Apple-ove uređaje, pa između ostaloga u ponudi ima virtuelni iPhone koji stručnjacima za bezbednost omogućava testiranje ranjivosti i bugova. To se nije dopalo Apple-u koji je pokrenuo tužbu protiv Corellium-a, ali izgubio je spor na prvoj istanci, iako sudski proces još nije pravosnažan. 

Prošle godine Corellium je demonstrirao instaliranje Android-a 10 na iPhone 7 i 7S telefone pa ne čudi da se već duže vreme nalazi na crnoj listi ekipe iz Cupertina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.