Prvi korak prema gašenju Telegram-a? Podneta tužba protiv Apple-a zbog te aplikacije

Koalicija za bezbedniji internet iz Washingtona, neprofitna organizacija koja zagovara da nove tehnologije i politike uklone ekstremistički sadržaj sa društvenih medija, podnela je tužbu protiv Apple-a u kojoj traže da uklone aplikaciju Telegram iz App Store-a, jer se koristi za zastrašivanje, pretnje i nagovaranje javnosti rasizmom, neonacizmom i govorom mržnje. 

Šef navedene organizacije je bivši američki ambasador u Maroku Mark Ginsberg, koji je sada savetnik za cyber bezbednost i platforme društvenih medija. Koalicija se u tužbi buni zbog sadržaja koji zagovara neonacizam, rasizam i govor mržnje, a koji se prema njihovim tvrdnjama šire putem Telegrama. 

Tužbu su podneli sudu u Kaliforniji i u njoj ističu da Telegram krši pravila Apple-ovog App Store-a zbog dozvole objava takvog sadržaja na svojoj platformi. U tužbi se navodi i da se Telegram koristi kao "sredstvo pomoću kojeg se dogovara i provodi teroristička aktivnost, uključujući i napad na zgradu Kongresa koji se dogodio 4. januara". 

U tužbi se ističe da je Telegram sredstvo koje širi glasove nasilja i ekstremizma širom SAD-a. Telegram se izdvaja kao superširitelj govora mržnje, čak i u poređenju sa Parler-om, rekao je Ginsberg za Washington Post. 

Ipak, kako navedeni američki list ističe, šanse za uspeh te tužbe ostaju nejasne. Prema američkom zakonu online platforme imaju visok imunitet od odgovornosti za većinu sadržaja koji distribuiraju, ali osim američkog zakona, Telegram štiti i Apple-ova politika prava na slobodu govora.  

Slična tužba sprema se i protiv Google-a. Protekle nedelje, Telegram je doživeo ogroman priliv novih korisnika koji traže slobodu izražavanja svojih političkih stavova na siguran način. Taj priliv, veruju stručnjaci, podstaknut je blokiranjem korisničkog naloga Donalda Trumpa na Twitter-u i drugim platformama i zbog novih pravila i uslova korišćenja aplikacije WhatsApp, koja je korisnicima ponudila da ili sve dele sa Facebook-om ili nestanu sa te platforme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.