Qualcomm - prva žrtva Trumpovih sankcija kineskim kompanijama

Prodaja procesora, odnosno čipseta (SoC) za smartfone u Kini je prošle godine pala za 20,8%, što je imalo i direktan uticaj na poslovanje američkog Qualcomm-a, kojem je isporuka pala za astronomskih 48% na godišnjem nivou. 

Naravno, turbulentna 2020. godina je uzrokovala uopšten pad proizvodnje i isporuka smartfona, ali vidljivo je da su se kineski proizvođači u velikoj meri okrenuli tajvanskom MediaTek-u, barem u segmentu srednjeg i nižih cenovnih razreda, dakle uređaja kojih se najviše proda. 

Ne treba previše matematike za zaključak da je ogromnu ulogu u padu Qualcomm-ovih isporuka imala situacija sa Huawei-jem, odnosno sankcije koje mu je nametnula Trumpova administracija. Naime, ova kompanija je za svoje modele iz nižih cenovnih razreda kupovala procesore direktno od Qualcomm-a, koje je prošle godine zbog sankcija morala da potražiti kod drugih proizvođača. 

Sve je ovo na kraju rezultovalo time daje MediaTek po isporukama čipseta prestigao Qualcomm, koji je zabeležio rekordan pad prodaje i biće vrlo zanimljivo pročitati njegov finansijski izveštaj za prošlu godinu. 

Dakle, ovo je samo jedan od očitih primera kako su Trumpove sankcije direktno naudile upravo američkim kompanijama, a treba li uopšte prognozirati šta sledi, nakon što su uvedene i Xiaomi-ju, trećem najvećem proizvođaču smartfona na svetu. 

Štaviše, Xiaomi je skoro u potpunosti orijentisan na Qualcomm-ove procesore, čak i u najvišem cenovnom razredu, a to znači ako sankcije ostanu na snazi, Qualcomm će pretrpeti nemerljivu štetu. Naravno, ovu "rupu" uvek mogu popuniti drugi proizvođači, ali samo u teoriji, budući da nijedan nema toliki tržišni udeo da bi narudžbe od Qualcomm-a ostale na istom nivou.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.