Sa 2020. godinom u istoriju smo poslali i Flash

Prvi dan 2021. godine ujedno je i dan u kojem je Flash, internet dodatak koji je omogućavao animirani sadržaj u ranim danima weba, postao deo istorije. 

Iako je ova tehnologija već godinama trn u oku mnogima, pa su prestali da je podržavaju gotovo svi internet browseri, Adobe je ranije prošle godine bio najavio da će oni Flash podržavati do kraja godine. S početkom 2021. (tačnije, od 12. januara) Adobe će blokirati izvođenje Flash sadržaja u Flash Player-u, a svim korisnicima poručuju da je vreme da Flash Player deinstaliraju sa računara. 

Niti jedna verzija Flasha više neće biti službeno dostupna za preuzimanje, nadogradnji više neće biti (osim bezbednosnih zakrpa do kraja godine), a Flash sadržaj biće blokiran i u svim aktivnim verzijama Windows-a. 

U tri godine, koliko je stara najava o gašenju Flash-a, Adobe je sarađivao sa developerima i kompanijama koje stoje iza najpopularnijih web browsera, kako bi zamenio svoju multimedijalnu tehnologiju nekom od novijih, kao što su HTML5, WebGL, ili WebAssembly. 

Bilo je to sasvim dovoljno da se web potpuno oslobodi od Flash-a i brojnih bezbednosnih problema koje je sa sobom nosio. S obzirom na to, današnje "ubijanje" Flash-a ne bi trebalo da bude nešto značajno korisnicima, osim što će simbolično označiti kraj jedne ere na webu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.