Šta sve WhatsApp zna o vama?

Ostati na WhatsApp-u, iako je u vlasništvu Facebook-a i sa njime deli sve više vaših podataka, ili preći na sve popularniji Signal ili neku treću aplikaciju – to je dilema koju ima velik broj korisnika u svetu ovih dana. 

Nakon što su objavili nove politike privatnosti i njima naljutili javnost, u WhatsApp-u su ovoe nedelje odlučili da poprave štetu koju su sebi, ili barem svojem imidžu, naneli. Tako su na svojim službenim stranicama objavili detaljni FAQ koji se bavi čestim pitanjima korisnika vezanima uz privatnost. 

Primarno su, očito je, žeeli da odgovore na pitanje korisnika: "može li neko čitati moje chatove?". Facebook-ova ekipa koja stoji za WhatsApp-a poručuje ovim putem svojim korisnicima, kojih je oko dve milijarde, da nova politika privatnosti ne utiče na privatnost poruka koje se tom aplikacijom razmenjuju. Izričito kažu kako niko osim vas, pa čak ni Facebook, ne može videti privatne poruke i slušati pozive koje ostvarujete sa kontaktima. 

WhatsApp ne zadržava logove o tome sa kime ko kontaktira, ne prati lokacije korisnika, i isto tako ne deli liste kontakata sa Facebook-om. Ponavljaju i kako su svi razgovori zaštićeni end-to-end enkripcijom koju oni nikada neće oslabiti. 

Metapodatke o poslatim porukama i ostvarenim pozivima, za razliku od telekomunikacionih kompanija, ne čuvaju, jer je reč o prevelikom riziku za svih dve milijarde korisnika. Šta, dakle, dele sa Facebook-om? 

Kontroverzna odluka o deenju podataka sa Facebook-om (raspolaganje brojevima telefona korisnika i njihovih kontakata, imenima profila i profilnim slikama, statusima kao i dijagnostičkim podacima o samoj aplikaciji), mnoge je razljutila, pa iz WhatsApp-a pojašnjavaju i taj aspekt novih politika privatnosti. 

Primarno se, kažu, dele podaci sa kompanijama koje su partneri Facebook-a. U slučajevima kada privatni korisnici putem WhatsApp-a kontaktiraju s tim kompanijama, podaci iz razgovora mogu kasnije biti iskorišćeni za plasiranje ciljanih oglasa na Facebook-u. 

Na sličan način sa Facebook-om će WhatsApp podeliti i navike kupovine onih koji koriste uslugu Shops na Facebook-u, pa će i njima na ovoj društvenoj mreži, i takođe njegovom Instagram-u, iskakati personalizovani oglasi. 

Ali, sve ovo odnosi se na korisnike koje ne štite evropski propisi. Politika privatnosti za stanovnike Evropskog privrednog prostora (EEA) je zbog evropskih direktiva i zakona, posebno GDPR-a, nešto drugačija, pa deljenje podataka sa Facebook-om nije dozvoljeno, pa za njih promene neće biti.

Ipak, za korisnike u Srbiji WhatsApp ne ostaje kakav je i bio jer EU pravila ne važe kod nas, pa ćete tako do 8. februara imati izbor - da pristanete na nove uslove, ili obrišete nalog.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.