TikTok blokiran za neke korisnike u Italiji

Uprava za zaštitu podataka (DPA) blokirala je TikTok za korisnike čiji se uzrast ne može proveriti nakon što je desetogodišnja devojčica umrla dok je navodno učestvovala u "izazovu gušenja". Zvaničnici su objasnili da je prejednostavno prijaviti se sa lažnim datumom rođenja, sugerišući da su labave zaštitne mere omogućile devojčici uslugu i koštale je života. 

Naime, desetogodišnja devojčica preminula je od posledica gušenja, po svoj prilici učestvujući u apsurdnoj "igri izazova", jednoj od mnogih koje su sveprisutne na platformi i vrlo popularne među mlađom populacijom. Devojčica je pronađena u kupatilu sa pojasom oko vrata zavezanim za radijator. Hitno je prebačena u bolnicu, ali nažalost nisu mogli da joj pomognu. 

DPA je optužio TikTok za kršenje italijanskog zakona koji zahteva pristanak roditelja kad se deca mlađa od 14 godina prijavljuju na društvene mreže. Prema njihovim podacima, TikTok nije prilagodio upozorenja o riziku i druge informacije deci, a objave su po defaultu javne i ne poštuju se zakoni koji zahtevaju mogućnost da se sadržaj učini privatnim. Takođe, kompanija ne navodi jasno koliko dugo čuva podatke, na koji način anonimizuje informacije i kako prenosi podatke izvan EU. 

TikTok je u Italiji blokiran do 15. februara, a do tada će morati da ispuni zahteve DPA-e. Portparol TikTok-a nije naveo kako će kompanija odgovoriti na potez Italije. Umesto toga, naglasio je da je sigurnost "apsolutni prioritet" kompanije i da platforma ne dopušta bilo kakav sadržaj koji "podstiče, promoviše ili veliča" opasno ponašanje, piše Engadget. Spomenuta tragedija dobro ilustruje nedostatke i poteškoće praćenja maloletnih korisnika na društvenim mrežama. Kompanija će u budućnosti morati znatno da pooštri mere kako bi sprečila smrtne slučajeve i slične ishode.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.