Xiaomi će tužiti SAD zbog uvođenja sankcija

Nakon što je Trump u zadnjim danima svog mandata uveo sankcije Xiaomi-ju, okarakteriziravši ga kao "vojnu kompaniju kineske komunističke partije" ova kompanija je odlučila da pokrene pravnu bitku. Istini za volju, Xiaomi sarađuje sa kineskom vojskom, kao i mnoge druge kompanije, i u tome nema ništa sporno. Uostalom, to rade i mnoge druge kompanije na Zapadu pa im niko ne uvodi sankcije. 


Potpuno je druga stvar što američki zvaničnici direktivama odlučuju ko predstavlja nacionalnu pretnju, a ko ne, i to bez ikakvih dokaza. Uostalom, više nego dobro nam je poznata priča sa Huawei-jem. 
 
Naime, Bloomberg sada javlja kako je Xiaomi ovu odluku američkog ministarstva trgovine odlučio da proglasi neustavnom, i to će pokušati da dokaže na sudu. Još uvek nije odlučeno pred kojim sudom će se ova pravna bitka voditi, ali izvesno je da bi to mogao da bude onaj u Washington D.C.-u. 
 
Koliko će Xiaomi u ovom imati uspeha, teško je reći, s obzirom da je protiv Amerikanaca na njihovom terenu jako teško dobiti međunarodni sudski spor. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Uostalom, već smo videli kako je pre desetak godina prošao Samsung kad ga je Apple tužio za kopiranje dizajna. Samsung je tada Apple-u morao da plati pola milijarde dolara odštete, dok danas, kad svi telefoni liče jedan drugom kako jaje jajetu, takav spor niti ne bi imao smisla. 
 
Bilo kako bilo, do ovog sudskog okršaja možda ni ne dođe, budući da već postoje naznake da bi Bidenova administracija mogla da omekša odnose sa Kinom, odnosno pokušati da popravi štetu koju je učinio Trump. Osim što je doveo u pitanje normalno funkcionisanje trgovine, ovaj "subjekt" je svojim odlukama skoro doveo do tehnološke podele sveta i na kraju najviše naštetio američkim kompanijama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.