Xiaomi završio na Trumpovoj crnoj listi, da li će proći kao Huawei?

U trenutcima kada Trump kupi svoje stvari iz Bele Kuće, Xiaomi je završio na crnoj listi kineskih kompanija u koje američke kompanije ne bi smele da investiraju. Hoće li Xiaomi završiti kao Huawei? 

Nakon što se u nevoljama našla kompanija ZTE, u maju 2019. na Trumpovoj crnoj listi završio je i Huawei. Iako je Huawei godinu pre američkim dobavljačima isplatio 18 milijardi dolara, označeni su kao produžena ruka kineske Komunističke partije i pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti. Time je američkim kompanijama zabranjeno da sarađuju sa Huawei-jem pa se kineska kompanija našla u situaciji bez Google servisa i čipova za svoje telefone. 

Koliki je to udarac za Huawei svedoči i to da je Huawei prošle godine bio svetski broj 2 na listi najjačih smartphone brendova nakon Samsung-a, a predviđa se da će ove godine završiti na sedmom mestu. Na njihovoj nesreći je bez ikakve dileme najviše zaradio Xiaomi, čiji su se smartphonei ali i ceo njihov eko sistem uređaja munjevito raširili svetom. 

Xiaomi je ubrzo postao svetski broj 4 na listi najjačih smartphone brendova, a u jednom su trenutku preskočili i Apple i popeli se na 3. mesto. 

Trump i njegova administracija ovih dana broje sitno, a dok se u kamione za selidbu trpaju njihove stvari iz Bele Kuće, na svoju crnu listu dopisali su sad i Xiaomi. Da preciziramo, Xiaomi je označen kao kompanija koju "kontroliše kineska komunistička vojska" pa američkim investitorima više nije dozvoljeno da ulažu u njih. Svim je američkim investitorima naloženo da do novembra 2021. rasprodaju svoje udele i svoja ulaganja usmere na druga mesta. 

To tehnički nije ista crna lista američkog Ministarstva trgovine na kojoj se nalazi Huawei pa ni posledice za Xiaomi možda neće biti iste. Nije još sasvim jasno, ali čini se da za sada američkim kompanijama poput Google-a i Qualcomm-a nije zabranjena isporuka dobara Xiaomi-ju, što bi značilo uskraćivanje Google servisa i Qualcomm-ovih čipova, od kojih Xiaomi zavisi. 

Pratimo razvoj događaja, a koje će sve ideje Trumpu pasti na pamet u ovih par dana što mu je ostalo i hoće li Biden ukinuti njegove odluke kad stupi na vlast, za sada možemo samo da nagađamo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.