Apple rezervisao više od pola 5nm proizvodnih kapaciteta TSMC-a za 2021. godinul

Krajem prošle godine, Apple je predstavio svoje prve 5nm procesore – A14 Bionic za iOS uređaje i M1 za Macbook laptopove. Prošli kvartal, prema analitičarima, tajvanski TSMC sve svoje proizvodne kapactite za procesore u 5nm varijanti koristio je za proizvodnju Apple-ovih procesora, a očekuje se da više od pola svih narudžbina u 2021. godini takođe dolaze od Apple-a. 

Prema Counterpoint-ovim pretpostavkama, Apple će zauzeti 53% proizvodnog kapaciteta 5nm čipseta TSMC-a, dok će Qualcomm biti drugi najveći klijent sa udelom od 24%. Counterpoint nije optimističan po pitanju Huawei-ja, tako da se on ne nalazi na listi najvećih TSMC-ovih klijenata za 2021. godinu. 

Apple-ovo predstavljanje novih procesora može nazvati poprilično uspešnim, pogotovo u segmentu laptopova gde Apple-ov Mac na ARM-u sa M1 procesorom nudi impresivne performanse i trajanje baterije. 

Poslovno manje uspešan potez čini se da je Apple-ov kompaktni iPhone 12 mini. Naime, on je najlošije prodavan model iPhone-a i njegov udeo u prihodima koje je donela iPhone 12 serija iznosi samo 6%. Iako tržište godinama zahteva manje uređaje, Apple-ov mini čini se nije toliko dobro prihvaćen pa se stoga nagađa da bi već sledeći kvartal proizvodnja istog trebala da bude obustavljena. 

Za 2021. godinu Apple i dalje planira da predstavi 4 modela prema glasinama, pa je tako izgledno da ćemo vidjeti novi "mini", koji bi trebao da popravi neke od najvećih boljkih trenutnog minija – bateriju. 

Lošija prodaja iPhonea 12 mini u odnosu na veće modele ne mora nužno da bude povezana sa samom veličinom uređaja, nego i sa drugim aspektima uređaja poput baterije. Moguće je da su kupci "malih" uređaja glasniji na društvenim mrežama, nego što je njihov stvarni broj velik na tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.