Apple želi da patentira rešenje protiv habanja kabla

Još jedan u nizu pomalo bizarnih patenata koje su prijavili Apple-ovi inženjeri objavljen je ove nedelje. 

Reč je o patentnoj prijavi predatoj u avgustu prošle godine koja opisuje unutrašnju konstrukciju kabla, i to takvu koja bi sprečila njegovo preterano savijanje i na kraju oštećivanje na spoju sa priključnim "jackom". Patent je opisan u tek nekoliko rečenica: 

"Kabal može uključivati jezgro kabla okruženu spoljnim plaštom jednolične debljine, s time da prvi uzdužni deo ima prvu krutost (koja korespondira fleksibilnom kablu), drugi uzdužni deo ima drugu krutost (koja korespondira krutom kabelu) i treći uzdužni deo smešten između prvog i drugog uzdužnog dela, gde je druga krutost veća od prve krutosti i gde krutost trećeg uzdužnog dela varira između prve i druge krutosti. Drugi uzdužni deo može pružiti oslobađanje od naprezanja kabla." 

Pojednostavljeno rečeno – na svom kraju će ovakav patentirani kabal iznutra biti zadebljan kako bi se sprečilo njegovo habanje na najosjetljivijem delu. Stvaranjem postupno sve krućeg kabla prema njegovom kraju, umesto oštrog prelaza između fleksibilnog i krutog dela, u Apple-u planiraju da povećaju maksimalni radijus pod kojim se kabal može saviti na tom mestu. 

Naravno, ova ideja nije nova. Mnogi kablovi odavno imaju zadebljanja ili razne spoljne oplate pri kraju, na samom ulazu u "šteker", bilo da je riječ o naponskim, USB, audio ili drugim tipovima kabela. Ono što je kod Apple-ovog rešenja drugačije, jeste što bi ojačanje kabla na problematičnom mestu bilo izvedeno "nevidljivo", iznutra. 

U prijavi patenta kažu da je to tako jer zadebljanje kabla nije uvek poželjno, pa njihovo rešenje dovodi do istog rezultata, ali zadržavajući jedinstvenu debljinu kabla. Patent za ovu ideju im još uvek nije odobren.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.