Britanci tuže Qualcomm zbog skupih telefona

Sumnjamo da ima onih koji nisu primetili rast cena pametnih telefona unazad nekoliko godina. Postavlja se pitanje postoji li neki krivac za nikad skuplje telefone? Britanci misle da znaju ko je kriv. 

Nema nikakve dileme da je američki Qualcomm svetski broj jedan po pitanju čipova za pametne telefone i gadgete. Bilo da koriste njihov pokretački čip SoC, 4G ili 5G modem ili pak bilo koju drugu komponentu, velike su šanse da podleže nekom patentu u vlasništvu Qualcomm-a. 

Vodeće britanska udruženje za zaštitu prava potrošača Which? tužilo je Qualcomm za monopolističko poslovanje i neopravdano nabijanje cena svojih komponenti. Navodno su usmereni pre svega na Samsung i Apple, koji su Qualcomm-u od 2015. na ovamo plaćali neopravdano visoke cene komponenti. 

To se naravno prelomilo preko leđa krajnjih kupaca Samsung i Apple telefona unazad tih spornih šest godina.Ako uspeju da na sudu dokažu svoje optužbe, Qualcomm će morati da plati 600 miliona dolara odštete. Time bi svaki kupac Apple i Samsung telefona u Britaniji od 2015. na ovamo mogao da dobije između 24$ i 42$ odštete. 

Qualcomm je naravno ove optužbe proglasio neutemeljenim, a slična tužba iz 2017. protiv njih je odbačena. Hoće li Which? imati više sreće, teško je reći, ali već se dugo nagađa o tome da iza nikad viših cena telefona kao glavni krivac stoji upravo Qualcomm.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.