Facebook u Australiji blokirao deljenje i čitanje vesti

Stanovnici Australije više ne mogu da nađu vesti na Facebook-u. Ova društvena mreža je u sredu objavila da korisnici i izdavačke kuće više ne mogu da dele niti vide vesti lokalnih i svetskih medijskih kuća. 

Odluka je odgovor na australijski zakon kojim se prisiljava internet platforme da medijskim izdavačima plaćaju za sadržaj koji se objavljuje na Facebook-u. 

- Australijski zakon pokazuje nerazumevanje odnosa između platformi i izdavača, koji platforme koriste za deljenje svog sadržaja. Suprotno od onog što neki sugerišu, Facebook ne krade sadržaj, nego izdavači sami biraju da svoj sadržaj dele na Facebook-u - objavio je na svom blogu Campbell Brown, potpredsednik Facebook-a, javlja CNN. 

Facebook je najavio u januaru na saslušanju u australijskom Senatru da će blokirati sadržaj u Australiji ukoliko predloženi zakon stupi na snagu. Google je zapetio da će blokirati svoju pretragu za Australiju, ali su malo pre objave Facebook-a ipak najavili mogućnost dogovora sa australijskom izdavačima. 

Google i News Corp Ruperta Murdocha najavili su trogodišnji ugovor prema kojem će Google plaćati licencu za sadržaj Murdochovih medija, a korisnici Facebook-a u Australiji u četvrtak su na stranicama Facebook-a videli jako puno notifikacija označenima kao "error" kada su pokušali da podele neku vest.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.