Haker na Floridi pokušao da zatruje vodu celom gradu

U gradu Oldsmaru na Floridi proteklog petka se dogodio hakerski napad koji je mogao da rezultuje trovanjem snadbevanja vodom za njegovih 15 hiljada stanovnika. 

Nepoznati haker je, izvestila je lokalna policija, uspeo da upadne u računarski sistem koji kontrolira rad gradskog vodovoda. Kada je dobio pristup sistemu, napadač je povećao količinu natrijum hidroksida (alkalne kaustične sode) koji se dodaje u vodu kako bi joj se kontrolisala kiselost. 

Inače se NaOH u vodu dodaje u koncentraciji od 100 delova na miliona, a ovaj je haker povećao tu koncentraciju za više od stotinu puta, na 11.100 delova na milion. Tolika koncentracija natrijumovog hidroksida bila bi otrovna za bilo koga ko bi pio vodu iz kompromitovanog vodovoda. 

Srećom, nadzornik koji je bio dežuran u trenutku napada video je na kontrolnom računaru kako je koncentracija hemikalije privremeno povećana, pa ju je odmah ručno vratio na željeni nivo. Tako je sprečena kontaminacija vode za Oldsmar, a odmah po otkriću incidenta pokrenuta je i istraga. 

Opasnosti za stanovnike nije bilo jer tamošnji vodovod ima nekoliko kontrolnih mehanizama, pa bi promena pH nivoa u vodi bila primećena pre nego takva voda dospe u sistem. Za sada nije poznato ko bi mogao da bude napadač i odakle je uspeo da pristupi računarskom sistemu lokalnog vodosnadbevanja. 

Zna se tek da je napadač uspeo u sistem da upadne dva puta, otvoriti nadzorni program i promeniti koncentraciju spomenute alkalije. Za preuzimanje kontrole nad računarom se, navodno, služio neovlašćenim pristupom TeamViewer-u instaliranom na napadnutom računaru, ali detalji ilegalnih aktivnosti trenutno nisu objavljeni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.