Hakeri već počeli napade na Apple-ov M1 čip

Mac računari sa novim M1 procesorima se nalaze u prodaji tek nekoliko meseci, ali već su se našli na udaru hakera. Stručnjak za bezbednost Patrick Wardle objavio je na svom blogu da je ponašao malicioznu aplikaciju koja je specijalno dizajnirana za M1 čip. 

Wardle kaže da je otkrio Safari adware ekstenziju pod nazivom GoSearch22, originalno dizajniranu za Intel x86 procesore, koja predstavlja verziju dobro poznatog Mac adwarea Pirrit. Ona prikuplja korisničke podatke i preplavljuje ekran nedozvoljenim oglasima, ali istraživač dodaje da njeni developeri mogu da nadograde GoSearch22 znatno opasnijim funkcijama. 

Iako novi Mac-ovi još uvek mogu da pokreću aplikacije izrađene za Intel x86 procesore pomoću emulacije, mnogi developeri proizvode "nativne" verzije svojeg softvera za M1. 

"Postojanje GoSearch22 verzije potvrđuje da se proizvođači malwarea i adwarea zaista trude da njihove maliciozne kreacije budu nativno kompatibilne sa najnovijim Apple-ovim hardverom", navodi Wardle, koji je adware pronašao pomoću testne platforme VirusTotal. Iako su antivirusni skeneri otkrili malicioznu verziju X86 adwarea, 15 posto njih nije posumnjalo da je M1 verzija GoSearch22 malware.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.