Indija planira da zabrani Bitcoin i pokrene svoju digitalnu valutu

Indija, zemlja sa oko 1,4 milijarde stanovnika, mogla bi uskoro da potpuno zabrani korišćenje "privatnih" kriptovaluta, odnosno onih koje nisu kontrolisane od strane njihovih vlasti. To je predlog vladajućih koji bi mogao da bude usvojen na sledećoj sednici indijskog parlamenta. 


Ako prođu predloženi zakoni svu propisanu proceduru, u Indiji bi bilo zabranjeno trgovati svim poznatim kriptovalutama poput Bitcoin-a, Ethereum-a i sličnih, ali promovisalo bi se korišćenje drugih primena blockchain tehnologije uz određene izuzetke. Naravno, izuzeci bi bili namenjeni kriptovaluti koju bi lansirala sama država putem svoje centralne banke, Reserve Bank of India. 

Tako bi indijska centralna banka u toj zemlji dobila monopol na plasiranje kriptovaluta i njihovu kontrolu, a Indija bi postala prva velika azijska zemlja koja nije uvela kontrolu kriptotržišta već potpunu zabranu "tuđih" digitalnih valuta. 
 
O zabrani kriptovaluta u Indiji se nagađa već godinama, kao i o pokretanju njihove sopstvene digitalne valute. Čak se ranije spominjalo i da će se indijska valuta nazivati Lakshmi, prema hinduističkoj boginji koja se dovodi u vezu sa srećom, obiljem i mudrošću. 

Prvi pokušaj zabrane spoljnih kriptovaluta u Indiji neslavno je propao jer ga je u martu prošle godine onemogućio tamošnji Vrhovni sud. Najava zabrane "privatnih" digitalnih valuta očekivano je izazvala negodovanje svih koji se njima bave u Indiji, ali i šire. Predstavnici indijske kritpo zajednice izrazili su nadu u to da će parlamentarci pre donošenja novih pravila konsultovati stručnjake i učesnike ovog tržišta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.