Mastercard će uvesti podršku za kriptovalute

Poslednji talas porasta popularnosti kriptovaluta, a samim time i cene Bitcoin-a i ostalih altcoina, prouzrokovani su većinom sve većom potražnjom za ovim oblikom imovine koja dolazi od strane institucionalnih investitora. Za kriptovalute je potom počeo da se interesuje i PayPal, najavivši da će uvesti podršku za plaćanje njima. Nedavno su iz Tesle objavili kako su već kupili Bitcoina u vrednosti 1,5 milijardi dolara, a sada se u priču uključuje i jedna od najvećih svetskih kartičarskih kuća, Mastercard. 

Njihov izvršni potpredsednik za digitalnu imovinu i blockchain, Raj Dhamodharan, na kompanijskom blogu napisao je kako će Mastercard već ove godine uvesti podršku za plaćanje kriptovalutama. Jedan od razloga za ovakvu odluku jeste činjenica da su u toj kući primetili da je u protekloj godini sve više transakcija na njihovom platnom sistemu vezano uz kupovinu kriptovaluta i da su sve popularnije njihove "kripto kartice" lansirane prošlog jula. 

Korisnici će tako direktno na Mastercard-ovom platnom sistemu uskoro imati prilike da plaćaju odabranim kriptovalutama. Dhamodharan kaže kako taj korak još iziskuje mnogo rada i prilagođavanja, ali i pažljivog odabira digitalnih valuta koje će biti podržane. Naglašava i kako je reč pre svega o odabiru klijenata i kako oni nikome ko to ne želi neće nametati plaćanje kriptom. Nadaju se, pak, da će ovaj korak otvoriti nove mogućnosti digitalnih plaćanja i da će biti od koristi i kupcima i prodavcima. 

Kada je reč o valutama koje će Mastercard uvesti na svoju platformu, tu su i dalje prilično šturi. Ono što se zna, jeste da će kompanija paziti da kriptovalute koje odluči podržati poštuju privatnost i bezbednost korisnika. Moraće zadovoljavati stroge uslove njihove platne mreže, čuvati informacije o korisnicima i transakcijama, neće smeti da služe za ilegalne transakcije i prevare, a moraće omogućiti i lako i brzo sprovođenje plaćanja i nuditi stabilnost vrednosti. 

Primarni cilj je, kažu iz Mastercard-a, omogućiti da kriptovalute služe za plaćanje, a ne kao imovina u koju se ulaže i u kojoj se čuva vrednost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.