Nova šansa za Essential - preuzeo ga osnivač OnePlus-a

Jedan od začetnika Androida, najkorišćenijeg operativnog sistema današnjice, Andy Rubin, pre nekoliko godina je pokrenuo kompaniju Essential u nameri da sa njom proizvodi telefone koji su drugačiji od ostalih, radikalnog dizajna i zanimljivih mogućnosti. Međutim, taj plan se nije u potpunosti realizovao. 

Essential je na tržište izbacio tek jedan telefon PH-1. Naslednik nikada nije ugledao svetlost dana, a pre otprilike godinu dana kompanija je i službeno bankrotirala. Ali, njeno ime, logotip i ostala imovina zainteresovali su jednog drugog igrača sa tržišta telefona. Carl Pei, suosnivač poznatog i uspešnog proizvođača telefona OnePlus, nedavno je, naime, pokrenuo još jedan sopstveni startup i nazvao ga Nothing ("Ništa"). 

Ova kompanija sada je postala vlasnik Essential-a i svega što je na njegovo ime bilo registrovano u britanskoj kancelariji za intelektualno vlasništvo. Pei je nedavno potvrdio kako će Nothing proizvesti prvo svoje bežične slušalice, a potom će se usmeriti na stvaranje ekosistema za uređaje pametnog doma. Postoji mogućnost da će za se te potrebe iskoristiti brand Essential ili nekim njegovim delovima. Ali, ako su otkupili i hardverske patente koje je Rubinova kompanija imala (za što nema službene potvrde) moguće je da se Nothing upusti i u izradu telefona – nešto u čemu Pei ima dovoljno iskustva. 

Juče je, pak, Nothing lansirao svoju web stranicu sa nešto više informacija. Ono što ističu kao svoju misiju jest minimalistički pristup tehnologiji, koja bi tako postupno trebala "da nestane", odnosno stopiti se sa okolinom i korisnicima. 

"Umesto da povećavamo, mi smanjujemo, oduzimamo deo po deo dok ne dođemo do onog esencijalnog", kažu iz Nothing-a. U svom prvom promotivnom videu, usput rečeno, spominju i telefone i slušalice. 

Najavljeno je i kako će uskoro krenuti u crowdinvesting kampanju putem platforme Crowdcube kojom bi trebali da sakupljaju novac za svoje ideje "za drugačiju tehnološku budućnost". Već sada ih podržavaju CEO Reddit-a Steve Huffman, suosnivač Twitch-a Kevin Lin i poznati YouTuber Casey Neistat, a deoničar Nothinga od marta će moći da postane svako ko im uplati barem 50 evra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.