Opasan bezbednosni propust u Android aplikaciji sa preko milijardu preuzimanja

Korisnici pametnih uređaja sa Android-om, čini se, moraju da budu veoma oprezni kad preuzimaju različite aplikacije. Čak i ako se one preuzimaju sa legalnih mesta poput Google Play Store-a. 

Poslednja u nizu aplikacija koja bi mogla da zada glavobolje korisnicima koji su je preuzeli jeste aplikacija za razmenu dokumenata SHAREit, a koja je preuzeta više od milijardu puta. 

Naime, otkriveno je da sadrži ranjivosti koje su autoru aplikacije prijavljene pre više od tri meseca, a koje još uvek nisu zakrpljene. Ranjivost omogućava pokretanje zlonamernog koda na svim pametnim telefonima na kojima je SHAREit instaliran. 

To omogućava pristup pametnom telefonu korisnika, nakon čega je moguće brisati dokumente uskladištene na telefonu, ali i instalirati nove aplikacije bez korisnikova znanja i dozvile. 

Iz kompanije koja se bavi računarskom bezbednošću Trend Micro upozoravaju i kako bi zbog te ranjivosti aplikacija (a i njeni korisnici) mogla da budu na udaru hakera koji bi mogli da iskoriste lak pristup uređaju i bez znanja korisnika brišu, uređuju ili menjaju osetljive dokumente koji su eventualno uskladišteni na uređaju. 

Iz Trend Micro-a o svemu su obavestili i Google, ali službenog odgovora za sada nema. Zanimljivo, SHAREit za iOS uređaje nema ovaj problem jer koristi drugi kod.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.