Šta se piratizovalo u 2020. godini?

Tokom 2020. godine gotovo da nema industrije koja nije doživela velike promene zbog pandemije koronavirusa, a istraživačka kuća MUSO potvrđuje da je došlo do promene navika i kod onih koji zabavne i druge sadržaje ilegalno nabavljaju putem Interneta. 

Prošle godine je tako primećena promena u trendovima u online pirateriji, koja se pripisuje upravo pandemiji. Dok su ljudi bili zatvoreni u svojim domovima rasla je potražnja za digitalnim sadržajima, pogotovo streamingom videa, a isto se preslikalo i na potražnju za piratskim sadržajima. 

Tako MUSO primećuje porast ilegalnog streaminga televizijskog programa i filmova, ali, zanimljivo, u drugoj polovini godine zabeležen je i 13%-tni porast preuzimanja digitalnih knjiga. 

Ukupno su, prema njihovim podacima, internet stranice koje nude piratske sadržaje u prošloj godini posećene 130 milijardi puta, što znači da je svaki korisnik Interneta u svetu, u proseku, na neku od tih stranica navratio 39 puta. Od toga, preko polovine poseta, njih 65,5 milijardi, imalo je za cilj gledanje piratskog televizijskog sadržaja. 

Ako gledamo samo potražnju za ilegalnim streamingom, MUSO kaže da je 93% ilegalnog gledanja televizije putem Interneta došlo preko takvih streaming servisa. Kod filmova, ilegalni streaming je zaslužan za 52% konzumacije piratskih sadržaja (ostatak otpada na ilegalni download). 

Podaci pokazuju da je 30% korisnika u prošloj godini do piratskog sadržaja dolazilo preko raznih internet pretraga. Ostali, valjda, već znaju gde će i kako doći do onoga što ih zanima. 

Gledano po zemljama, SAD su prošle godine prednjačile po posetima piratskim stranicama sa 12,5 milijardi poseta. Slede ih Ruska Federacija (8,3 milijarde), Kina (6,9 milijardi), Indija (5,6 milijardi), Brazil (5,4 milijarde), Ukrajina i Francuska (po 4,3 milijarde). Poredano po glavi stanovnika, najčešće su piratskim stranicama pristupali građani Barbadosa, Andore, Gruzije i Ukrajine, svi sa preko 200 poseta godišnje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.