Uhapšeni hakeri koji su slavnim osobama ukrali 100 miliona dolara u kriptovalutama

Policije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Malti i Belgiji uhapsile su ove nedelje ukupno deset osumnjičenih za hakerske napade na slavne osobe iz SAD-a. Uhapšeni su pripadali istoj kriminalnoj grupi koja je od proleća prošle godine napadala poznate osobe poput internet nfluencera, sportista i muzičara i njihove porodice. 

Ilegalno pristupivši njihovim podacima i preuzimajući kontrolu nad njihovim telefonima, sumnja se da je ova grupa tokom prošle godine ukrala oko 100 miliona dolara u kriptovalutama. Osim finansijske vrednosti, žrtvama je počinjena i šteta u obliku krađe ličnih podataka, kontakata, kao i preuzimanja kontrole nad korisničkim nalozima na društvenim mrežama. 

Za napade je korišćena metoda tzv. SIM-swappinga, koja funkcioniše otprilike kako sledi. Putem raznih metoda socijalnog inženjeringa i online prevarama kroz lažne stranice za kupovinu napadači se domognu privatnih podataka svojih žrtava (broja telefona, adrese, zadnja 4 broja sa kreditne kartice i slično). Te podatke koriste kako bi deaktivirali telefonsku SIM karticu osobe kojoj žele da upadnu u račune. Od njihovog telekoma zatim zatraže novu karticu, privatnim podacima "potvrde" da su oni vlasnici njihovog broja telefona i tako dobivaju pristup korisničkim nalozima koji koriste telefonski broj za dvofaktorsku proveru autentičnosti. 

Ovaj napad se najlakše izvršava kada žrtva izgubi telefon, on bude ukraden, ili kada se prebacuje na novi uređaj. Uprkos tome, napadi se mogu izvršiti i dok je telefon aktivan, sve zavisi od toga koliko su napadači vešti i imaju li pomagača unutar telekomunikacione kompanije. 

Na ovaj je način 2019. godine, na primer, bio hakovan Twitter nalog šefa te društvene mreže, Jacka Dorseya. Hakeri uhapšeni ove nedelje "pali" su nakon višemesečnog praćenja njihovih aktivnosti i koordinisane akcije Europola, njegovog centra za cyber kriminal (EC3) i policija Belgije, Kanade, Malte, SAD-a i UK-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.