Xiaomi najavio telefon sa ekranom koji se ''preliva'' na četiri strane

Prošle nedelje Xiaomi je prikazao svoju futurističku tehnologiju još nepoznatih detalja, koja bi navodno trebala da može bežično da puni telefone samo sa jedne centralne stanice u stanu – na udaljenosti od nekoliko metara i snagom od 5 W. 

Ove nedelje pokazali su i kako bi izgledao neki budući telefon s mogućnošću bežičnog punjenja i sa naprednim ekranom, takvim da se "preliva" preko svih ivica. Ovde je reč o službenom predstavljanju koncepta za koji se ne zna kada bi mogao da bude viđen u nekom telefonu na tržištu, ali bi tehnologija za tako nešto već trebala da bude spremna. 

Ako uđemo malo u detalje onoga što je Xiaomi objavio, vidimo da je reč o ekranu za telefon koji ostvaruje san mnogih dizajnera – da telefon bude načinjen "samo od ekrana". Neki budući uređaj u ovaj ekran bi trebao da bude "umotan" sa svih strana, pri čemu se aktivni pikseli nalaze na sva četiri ivice, padajući poput vodopada do čak 88°. 

Isto tako sa četiri je strane zaobljeno i staklo, pod temperaturom od 800°C, visokim pritiskom i polirano posebnom novom tehnologijom. Na staklo je potom posebnom tehnologijom 3D štampe apliciran ekran (verovatno OLED tehnologije, ali to nisu spomenuli). 

Dodatnu zanimljivost predstavlja sam telefon koji bi dolazio sa ovakvim ekranom. Na njegovim bočnim stranicama ne bi bilo mesta za fizičke tipke i priključke, pa bi to bio verovatno i prvi "potpuno bežični" smartfon na svetu. Funkcije tipki i ulaza biće zamenjene, citiramo, "elegantnijim alternativama". 

One uključuju ultratanku piezoelektričnu keramiku, revolucionarnu akustičku tehnologiju, treću generaciju kamera ispod ekrana, bežično punjenje, eSIM, dodirne senzore s osećajem sile pritiska i slično. 

Ipak, nije sve tako blistavo u ovom konceptu. Zbog fizikalnih ograničenja ekran nije zaobljen preko uglova uređaja, tako da se u njima nalaze "crne rupe", odnosno područija bez aktivnih piksela. Ovaj koncept stoga nema 100%-tnu pokrivenost prednje površine ekranom kako bi se možda na prvu moglo zaključiti. U izradi koncepta korišteno je čak 46 sopstvenih patenata, kažu iz Xiaomi-ja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.