Zakrpljen opasni i aktivno korišćeni zero-day propust u Chrome-u

Google je ove nedelje zakrpio opasni zero-day bezbednosni propust u svom internet browseru Chrome. Njegov stabilni kanal za desktopove dobio je verziju 88.0.4324.150. Ova verzija, objavljena krajem nedelje, jedina je bezbedna od hakerskih napada koji su aktivno koristili propust u svim dosadašnjim verzijama najpopularnijeg browsera u svetu. 

Propusti su bili uočeni u svim desktop verzijama Chrome-a, nezavisno o operativnom sistemu. Ako koristite Google Chrome na računaru sa Windows-om, Linux-om ili na Mac-u, pokrenite proveru aktualne verzije i ažurirajte browser na poslednju verziju (Možete to učiniti kroz meni Help/About Google Chrome ili upisujući chrome://settings/help u adresu traku). 

Problem koji je u zadnjoj verziji zakrpljen uočen je 24. januara, a ranjivost koju je otkrio bezbednosni stručnjak Mattias Buelens dobila je oznaku CVE-2021-21148. Radi se o zero-day propustu koji je bio aktivno korišćen, odnosno za čije iskorišćavanje je postojala tehnologija, a neko ju je, negde, koristio pre nego što je Chrome zakrpljen – i može je koristiti i dalje na neažuriranim sistemima. 

Ranjivost je otkrivena u samoj srži browsera, njegovom V8 JavaScript engineu, a izvodila se tako da se memorija sistema "pretrpavala". Tzv. "heap buffer overflow" napad omogućavao je hakerima pristup računaru, a detalji otkrivenih napada i hakerske metode nisu objavljeni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.