Apple uvodi promenu u pretplate

Ako želite da primate neki newsletter, prate podcaste ili kanal na YouTube-u, potrebno je na odgovarajućem mestu kliknuti na opciju "subscribe". Iako je većini ljudi jasno da klik na takvu pretplatu ne uključuje nikakvo plaćanje, već znači da će korisnici samo dobijate nove newslettere ili će im se prikazivati novi podcasti, neki i dalje te pojmove povezuju sa plaćanjem. 

Ako je verovati poslednjim medijskim natpisima, Apple je takvim nedoumicama odlučio da stane na kraj pa tako sa nadolazećom verzijom njihovog mobilnog operativnog sistema, takve pretplate odlaze u istoriju. Barem kada su u pitanju Appleovi podcasti. Naime, kada nova verzija iOS-a (14.5) postane dostupna, ako želite da pratite neki podcast, pored njega više neće pisati "subscribe", već "follow", odnosno ako se ista promena uvede i na našem jeziku, umesto pretplate na podcaste, u budućnosti ćemo ih - pratiti. 

Ovo je, jasno, zaista mala promena koju Apple uvodi, ali s obzirom na to da smo tokom poslednje dve decenije zaista navikli na takve pretplate, možemo reći da je i značajna promena. Kada je Apple započinjao sa nekim promenama (setimo se izbacivanja DVD pogona na laptopovima ili 3,5 mm izlaza na telefonima), često su ih kopirale druge kompanije pa bi, ako i drugi sada krenu Apple-ovim stopama, pretplate na newslettere i podcaste uskoro zaista mogle da postanu istorija. 

Razlog zbog kojeg se Apple odlučio na tu promenu jeste nedavno istraživanje Edison Researcha koje je pokazalo da i dalje skoro 50 posto korisnika "subscribe" povezuje sa plaćanjima pa deo korisnika ne prati njihove podcaste jer misle da će morati da ih plaćaju. Ovaj Apple-ov potez je posebno zanimljiv jer mrežom već neko vreme kruže glasine kako kompanija priprema pravu pretplatu za svoje podcaste, a uvođenje praćenja, umesto sadašnjih (besplatnih) pretplata čini se kao ispravan potez kako bi korisnici razlikovali podcaste koji su besplatni, od onih za koje će biti potrebno plaćati neki iznos ili će biti deo pretplatničog servisa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.