Chrome 89 troši manje resursa

Google je u svom Chromium blogu izneo neke detalje o poboljšanjima efikasnosti Chrome-a 89, najnovije verzije svog browsera koja je izdata ovog meseca. 

Zavisno od toga koristite li Chrome na Windows-u, macOS-u ili Android-u, browser troši manje resursa, brže se lansira i ima bolji odziv (responzivnost) pri radu. Google kaže da je Chrome sada u mogućnosti da uštedi čak 100 MB (ili preko 20% na nekim web lokacijama) efikasnijom upotrebom memorije, a na MacOS-u štedi do 8 posto svoje memorije temeljem načina na koji obrađuje pozadinske kartice (nešto što Chrome već radi na drugim platformama). 

Google kaže da su ova poboljšanja na macOS-u poboljšala energetsku efikasnost prema Energy Impactu za čak 65 posto, čime je, kako kažu, "vaš Mac hladniji, a ventilatori su tiši". U sistemima Windows i Android, browser takođe koristi i napredniji alokator memorije u više područija kako bi dodatno smanjio upotrebu memorije i povećao odziv browsera. 

U sistemu Windows, Google kaže da beleži značajnu uštedu memorije do 22% u "procesu browsera", 8 posto u prikazivanju, 3 posto u GPU-u, i da je ukupna responzivnost browsera poboljšana do 9%. Pored toga, poboljšanja dolaze i u verziji za Android, pa Google kaže da nadograđeni browser koristi 5% manje memorije, ređe se ruši, pokreće za 7,5 posto brže i učitava stranice za 2 posto brže. High-end Android uređaji sa Androidom 10 ili novijim sa najmanje 8 GB RAM-a takođe učitavaju stranice za 8,5% brže.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ove procente kao da sam već čuo negde na nekoj našoj televiziji od najvećeg nam matematičara...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.