Developer tuži Apple zbog monopolističkog ponašanja na App Store-u

Developer Kosta Eleftheriou podigao je tužbu protiv Apple-a u kojoj napada ovu kompaniju zbog njihove poslovne prakse na prodavnici aplikacija App Store. Prema njegovom mišljenju Apple se tamo ponaša monopolistički, sputava zdravu konkurenciju, onemogućava tržišnu utakmicu i posledični pad cena softvera, a pritom zarađuje milijarde dolara. 

Ono što posebno smeta ovom developeru jeste pojava brojnih prevaranata i plagijatora na App Store-u kojima je dozvoljeno da postavljaju aplikacije koje kopiraju originalna rešenja. Na primer, njegovu aplikaciju FlickType nedavno je kopirao konkurent, napravio svoju verziju koja radi daleko lošije ili ne radi uopšte, a potom ju je lažno oglašavao, kupovao lažirane recenzije na App Store-u i tako njemu značajno umanjio zaradu od originalne aplikacije. 

Nakon što se požalio Apple-u, ovi nisu učinili dovoljno da bi sprečili prevaru, pa mu nije preostalo drugo nego da podigne tužbu. Već u prvom mesecu nakon što se FlickType pojavio, njegov autor je zabeležio prihod od 130.000 dolara, a tada su krenuli problemi sa plagijatima i Apple-om. 

Eleftheriou navodi kako je Apple pokušao od njega da kupi spomenutu aplikaciju, ali on je to bio odbio. Nakon toga usledili su brojni problemi oko prodaje iste putem App Store-a, pa ovaj developer smatra da ga je kompanija time htela primorati na prodaju aplikacije. Za vreme dok Apple nije hteo da odobri distribuciju njegove originalne aplikacije, tvrdi Eleftheriou, na App Store-u su se pojavile kopije koje su zarađivale "na njegov račun", dok je on izgubio gotovo celogodišnji prihod od prodaje svoje aplikacije. 

Ovakvo ponašanje u tužbi je opisao kao "pokazivanje monopolističkih mišića potencijalnim konkurentima" i "profitiranjem na račun prevarantske prakse". "Ako Apple ne uspe jeftino da kupi željenu aplikaciju od developera, pokušaće da pritisne tog developera kroz dodatne naknade i primenu netransparentnih ograničenja", tvrdi se u tužbi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.