Huawei će od Apple-a i Samsung-a tražiti plaćanje naknada za 5G patente

Prema najnovijem izveštaju Bloomberg-a, Huawei će od Samsunga i Applea tražiti plaćanje naknada za korišćenje patenata vezanih uz 5G tehnologiju u svom vlasništvu, koji su inače javno dostupni. 


Naime, šef pravnog odeljenja Huawei-ja, Song Liuping je obećao da će naknade biti "razumne", odnosno manje nego što je to od Apple-a u nedavnoj pravnoj bitci tražio Qualcomm. Huawei-jeve naknade će iznositi 2,5 dolara po prodatom uređaju, čime bi za razdoblje od 2019. do 2021. godine trebao uprihoditi ukupno 1,2 do 1,3 milijarde dolara. 

Kako Bloomberg saznaje, ovaj potez je posledica smanjenih prihoda od prodaje smartfona, za šta su glavni krivac američke sankcije. Za sada nije poznato kako će reagirati američka i korejska strana, niti hoće li Apple i Samsung uopšte hteti da plate naknade, a isto tako nije jasno ni koji će sudovi biti nadležni u eventualnom sporu. 

Ukoliko do spora ipak dođe, malo je verovatno da će Huawei pravdu tražiti pred američkim sudovima, budući da se ni dosadašnje tužbe nisu pomerile sa mrtve tačke. Jedino logično rešenje je da će, barem kad je Apple u pitanju, biti nadležni kineski sudovi, a znamo da je Kina Apple-u jedno od najvećih tržišta za prodaju iPhone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.