Kina blokirala aplikaciju Signal

Veliki kineski firewall, instrument kojim vlasti kontrolišu sadržaje na Internetu kojima građani Kine mogu pristupiti, od prekjuče je na "crnu listu" servisa dodao i Signal, mobilnu aplikaciju koja služi za bezbedno i enkripcijom zaštićeno dopisivanje. 


Aktivisti koji prate kinesku cenzuru i blokiranje pristupa online sadržajima, kao i sami korisnici, primetili su kako je Signal od 5. marta otežano radio, da bi od ponedeljka i njihova web stranica postala nedostupna posetiocima iz Kine. Na Apple-ovom App Storeu za kinesko tržište i dalje je dostupna za preuzimanje. 
 
Signal je inače u celom svetu ove godine zabeležio veliki porast popularnosti. Na njega su pohrlili milioni korisnika "bežeći" od WhatsApp-a i tražeći utočište u mobilnoj aplikaciji koja ne prikuplja podatke o korisnicima, koristi potpunu end-to-end enkripciju i zaobilazi cenzure, prisluškivanja i ciljano oglašavanje velikih korporacija. 
 
U Kini Signal ima nešto više od pola miliona korisnika na iOS-u, što je čini relativno malim igračem na tom tržištu, ali bila je jedna od retkih globalnih aplikacija koju se moglo koristiti bez VPN-a. Od ponedeljka to nije više moguće. 

Na Android-u Signal.a u Kini nije bilo od ranije, budući da Veliki kineski firewall blokira gotovo sve vezano uz Google, pa tako i njihovu službenu prodavnicu aplikacija. Dominantna aplikacija za dopisivanje u Kini je Tencent-ov WeChat, ali za nju je poznato kako ne koristi end-to-end enkripciju pa su razgovori na njima lako dostupni za prisluškivanje od strane vladajuće partije. WeChat u Kini ima preko milijardu aktivnih korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.