Na bankomatima novac će moći da se podiže samo - pogledom

Iako se polako krećemo prema društvu u kojem će papirni novac (delimično) zameniti kartice i telefon kao primaran, a jednom možda i jedini način plaćanja, mnogima je danas život bez gotovine nezamisliv. Za podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima. U budućnosti umesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo - pogledati bankomat. 

Takvi bankomati se već koriste u svetu, pri čemu je pionir bila Kina u kojoj je još pre šest godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela da koristi i jedna španska banka 2019. Da bi na bankomatima kartice mogla da zameni biometrija veruju i u OCBC Banku u Singapuru pa je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je impelementirana tehnologija prepoznavanja lica.

Bankomati dolaze sa bezbednosnim opcijama koje sprečavaju prevare i korišćenja fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici trebaju sa naprave jeste da upišu svoj jedinstveni identifikacioni broj i stanu ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica. Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo pregledati stanje na računu. Ako tokom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC Bank omogućiće nove opcije poput podizanja gotovine sa bankomata. 

Upravo se za te dvije akcije - pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati. Pored toga, singapurska banka s vremenom namerava dodatno da proširi mogućnosti korišćenja bankomata sa implementiranom opcijom prepoznavanja lica pa bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac itd. Kao prednost takvog načina korišćenja bankomata bez kartica banka naglašava bezbednost jer se kartice mogu ukrasti, odnosno prevaranti postavljanjem posebnih uređaja na bankomate mogli ukrasti podatke o kartici i PIN i iskoristiti ih za naknadno pražnjenje račun, dok bi biometrijska verifikacija trebala da bude bezbednika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.