Nakon ovih podataka, obrisaćete Instagram i Facebook aplikacije

Iako nam je svima dobro poznato kako brojne aplikacije na internetu prate svaki naš korak, zahvaljujući promenama koje je uveo Apple u svojoj prodavnici App Store, sada nam je puno jasnije ko nas i koliko prati. Naime, sa uvođenjem opcije "Privatnost aplikacije", sve aplikacije koje su korisnicima dostupne na Apple-ovoj prodavnici moraju da nabroje koje sve podatke koriste za praćenje i za što se ti podaci koriste - npr. za oglašavanje trećih strana, oglašavanje developera, analizu, personalizaciju proizvoda, funkcionalnost aplikacije itd. 

Na temelju tih podataka kompanija pCloud istražila je aplikacije i njihovu privatnost objavila je popis najinvazivnijih aplikacija, odnosno onih koje dijele najviše prikupljenih ličnih podataka s trećim stranama. Verovatno nećete ostati iznenađeni kada pročitate da su dve aplikacije koje najviše prikupljaju podatke - Instagram i Facebook. Instagram tako deli čak 79% informacija o ličnim podacima korisnika, a popis podataka koji se prikupljaju, koriste i dele zaista je velik. Pored ličnih podataka, maila, telefonskog broja, ID-a uređaja i korisnika, taj popis podataka uključuje i istoriju kupovina, finansijske informacije, lokaciju, telefonske brojeve, fotografije i video zapise, istoriju browsera, istoriju pretraživanja i brojne druge podatke. U odnosu na Instagram, Facebook se ne čini toliko loš, pa sa trećim stranama deli "samo" 57% podataka korisnika. 

Među top 10 aplikacija koje prikupljaju najviše podataka i dele ih s trećim stranama nalaze se neke se ne koriste u Srbiji, ali i nekoliko njih koje su prilično popularne. Među najgorima tako se nalaze i LinkedIn te Uber Eats koji dele 50% podataka, zatim Trainline i YouTube i YouTube Music (obe aplikacije dele 43% podataka), a na zadnja tri mesta nalaze se Deliveroo, Duolingo i eBay. 

Od poznatijih aplikacija treba još spomenuti TikTok na 11 mestu (36%), zatim Snapchat i Spotify koji dele 29% prikupljenih podataka sa trećim stranama. Što se tiče najsigurnijih aplikacija, odnosno onih koji uopšte ne dele korisničke podatke sa trećim stranama, nabrojene su brojne poznate aplikacije poput Netflix-a, Microsoft Teams-a, Skype-a, Signal-a, Telegram-a, Zoom-a i drugih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.