Netflix bi uskoro mogao da stane na kraj deljenju lozinki

Još jednom se, nakon podužeg vremena, Netflix je počeo da razmišlja kako da blokira pristup korisnicima koji filmove i serije na njemu gledaju korišćenjem tuđe lozinke. Bilo da je reč o deljenju pristupnih podataka za Netflix sa drugim članom porodice, prijateljem ili neznancem sa kojim ste se "našli" online i dogovorili da delite pretplatu, ova praksa Netflix-u sigurno nije draga, ali su je do sada uvek tolerirali. 

S vremena na vreme najavljivalo se da bi toj praksi mogao da dođe kraj, a najnoviji test koji Netflix sprovodi ponovno je podstakao sumnje da se zaista bave pronalaženjem načina da ograniče deljenje korisničkih naloga. 

Određenom broju pretplatnika ovih dana se prilikom prijave pojavilo obaveštenje koje kaže "Ako ne živite sa vlasnikom ovog naloga, moraćete da imate sopstveni nalog kako biste nastavili sa gledanjem". U slučaju da želite da potvrdite kako je reč o vašem nalogu, Netflix nudi da vam pošalje autorizacioni ključ – SMS-om na telefon ili putem e-mail-a. 

Iz Netflix-a je potvrđeno kako je tek reč o "testu koji ima za cilj da osigura da Netflix gledaju oni koji su za to autorizovani". 

Iz kompanije se nisu izasnili o tome moraju li svi korisnici jednog naloga da žive na istoj adresi, odnosno pristupaju servisu preko iste IP adrese. Međutim, u uslovima korišćenja jasno stoji da se "legalno" Netflix-ova lozinka sme deliti samo sa članovima unutar istog domaćinstva. 

Navedena poruka koju su određeni korisnici dobili prilikom pristupa Netflix-u javila se isključivo unutar aplikacija na pametnim televizorima. 

U Srbiji mjesečna pretplata za Netflix trenutačno košta 7,99, 9,99, ili 11,99 eura. Poslednje dve opcije, Standardna i Premium, omogućavaju istovremeno gledanje sadržaja na dva, odnosno četiri ekrana, a poznata je praksa da se pretplatnici odluče za skuplju pretplatu, podele troškove, pa se na isti korisnički nalog povezuje više osoba ili domaćinstva. 

Trenutno Netflix u svetu ima preko 200 miliona pretplatnika, od čega je njih gotovo 37 miliona dobio tokom 2020. godine. Nije poznato koliki udeo korisnika na ovaj ili onaj način "ilegalno" deli svoje pristupne podatke sa prijateljima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.