Novi opasni malware za Android imitira ažuriranje sistema

Dobili ste obaveštenje da instalirate novo ažuriranje za vaš Android uređaj? Pre nego što stisnete "Instaliraj", proverite da li se zaista radi o pravom i legitimnom ažuriranju. 

Naime, kompanija koja se bavi bezbednošću mobilnih uređaja Zimperium zLabs objavila je upozorenje o novom obliku zlonamjernog programa koji se prikazuje kao ažuriranje operativnog sistema na Android uređajima. 

Ali umesto da zaista instalira novu verziju sistema, zlonamerni program (malware) preuzima kontrolu nad uređajem i cyber kriminalcima omogućava snimanje zvučnih zapisa, telefonskih poziva, fotografisanje i uvid u poruke koje se razmenjuju preko različitih aplikacija za dopisivanje. 

Taj invazivni malware smatra se delom sofisticirane špijunske kampanje sa naprednim mogućnostima jer osim što preuzima kontrolu nad uređajem, prikuplja i šalje dalje gomilu drugih informacija o samom uređaju i ponašanju korisnika. 

Stručnjaci zato upozoravaju korisnike da ažuriranje uređaja provode samo kroz sam sistem - odlaskom u "Podešavanja/Settings" i pronalaženjem opcije "Ažuriranja/System Updates" koja će ispisati koju verziju operativnog sistema koriste i nformisati ih o kakvom se ažuriranju tačno radi i šta se ažurira. Takođe, napominju da ažuriranja operativnog sistema, pogotovo kod Android-a, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.