Otkriveno koliko podataka iPhone i Pixel šalju proizvođaču dok ih ne koristite

Poznato je da moderni pametni telefoni šalju određene podatke proizvođačima kao radi održavanja sistema, a koliko toga tačno pošalju iPhone i Pixel dok ih ne koristite otkriva studija sa dublinskog univerziteta. 

Hteli mi to ili ne, dok god je povezan sa internetom na ovaj ili onaj način, naši telefoni dele određene podatke sa serverima proizvođača. Po pravilu se tu radi o podacima kao što su serijski broj uređaja, WiFi MAC adresa, IMEI broj, broj telefona i informacija o umetnutoj SIM kartici. Jednostavno ne postoji mogućnost da to isključite. Jedini način je isključiti sve oblike povezivosti ili izvući bateriju kako to viđamo u filmovima. 

Google je na glasu da prikuplja više podataka od Apple-a, ali u ovoj studiji se ispostavilo da premda iPhone šalje količinski manje podataka, šalje ih poprilično. Prema studiji koju je sproveo profesor sa dublinskog Trinity College-a, Pixel svakih 12 sati Google-u pošalje čak 1MB podataka, dok iPhone Apple-u za isto vreme 52KB. 

Zanimljivo je međutim da dok Pixel šalje samo podatke vezane striktno uz dotični uređaj, iPhone Apple-u dojavljuje i o tome koji su se to drugi obližnji uređaji povezali na istu W-Fi mrežu. I Google i Apple tvrde da se ti podatci prikupljaju kako bi svoje sisteme održavali ažurnim i zagarantovali bolje korisničko iskustvo. Ne verujemo da će ovo ikome biti neko iznenađenje, ali eto opet je zanimljivo videti koliko toga i šta tačno neki telefoni dele bez da vas zapravo pitaju za dozvolu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.