Poznato je zašto su SAD stavile Xiaomi na listu ''komunističkih vojnih kompanija''

Sredinom januara, u poslednjoj nedelji mandata prošlog američkog predsednika Donalda Trumpa, kineski proizvođač elektronske opreme Xiaomi bio je stavljen na crnu listu kompanija sa kojima američke kompanije ne smeju da posluju. 

Xiaomi je tada proglašen "komunističkom kineskom vojnom kompanijom", a zabranjeno mu je bilo slobodno da sarađuju sa kompanijama i pojedincima iz SAD-a. Kineska kompanija je odmah potom objavila kako oni sa vojskom NR Kine nemaju nikakve veze, a pokrenuli su i tužbu kojom žele da ospore ovu odluku, koju smatraju neopravdanom. 

U ovom sudskom procesu je sada došao red na objavu dokaza, pa je američko Ministarstvo obrane moralo da pojasni razloge zbog kojih je Xiaomi dospio na popis "vojnih kompanija". 

Iz Pentagona kažu da im je sporna bila nagrada koju je u Kini dobio Lei Jun, osnivač Xiaomi-ja. On je, naime, za 2019. godinu bio nagrađen kao "Izvanredni graditelj socijalizma sa kineskim karakteristikama", a tom titulom ga je počastilo kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija. 

Lei je te godine bio jedan od stotinu ljudi koji su primili ovakve nagrade, a podatak o tome stoji i na službenim stranicama kompanije. Osim sporne nagrade osnivaču, američkim zvaničnicima nije dobro sela niti činjenica da Xiaomi ima ambiciozna planove za ulaganja u napredne tehnologije kao što su 5G mreže i veštačka inteligencija. 

"Ove tehnologije ključni su interes NR Kine, i u fokusu su njihove strategije vojno-civilne fuzije", kažu iz Pentagona, koji je ove razloge dostavio kao pojašnjenje svoje odluke okružnom sudu u Washingtonu. 

Xiaomi u svojoj tužbi, kojom pokušava da ospori odluku, navodi kako im nikakvo objašnjenje zabrane nije dostavljeno, niti im je bilo dozvoljeno da odgovore američkim vlastima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.