Sony-jeva patentna prijava - banana umesto kontrolera za PlayStation

Zamislite da uz PlayStation ne morate uvek da imate i njegov pripadajući kontroler, već da u ruku možete uzeti bilo koji predmet pogodnog oblika koji imate u kući – flomaster, šolju, bananu ili nešto tog tipa – i koristiti ga za igranje. 

Upravo to zamislili su Sony-jevi inženjeri zaslužni za patentnu prijavu predatu Patentnoj kancelariji SAD-a prošloga leta. U njoj opisuju novi sistem kontrolera, odnosno ulaznih jedinica za konzole, koji se ne sastoji od elektronskih, već sasvim običnih predmeta. 

Prema ideji opisanoj u ovoj prijavi, korisnik bi u rukama trebao da drži bilo kakav nesvetleći pasivni predmet, a sistem u konzoli (PlayStation-u, dakle) prepoznavao bi taj predmet, snimao položaje prstiju igrača na njemu i na temelju toga dobijao ulazne signale. 

Analizom kretanja prstiju dobijali bi se, dakle, signali koje inače konzoli šalju pritisci na tipke i pomeranje joysticka. Sistem bi mogao da bude predprogramiran da prepoznaje predmete koje bi igrači koristili umesto kontrolera, ali bi mogao da ima i sposobnost učenja – što znači da bi se u teoriji na PlayStation-u moglo igrati korišćenjem zaista bilo kojeg predmeta koji vam dođe pod ruku. 

Patent opisuje i mogućnost da igrač u svakoj ruci drži po jedan predmet, na primer narandžu i tako sa dva jeftina svakodnevna predmeta zameni skupoceni elektronski kontroler. 

Autori patentne prijave kao ilustracije su priložili one koje vidite uz ovaj tekst. Zamišljaju, dakle, da bi se u budućnosti na PlayStation-u moglo igrati držanjem banane u ruci. Kamere sa konzole beležile bi njeno kretanje u trodimenzionalnom prostoru, pomake prstiju, a u slučaju da se banana ukloni iz vidnog polja kamere, igra bi automatski bila pauzirana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.