Zbog opasnog propusta Apple poziva korisnike da što pre ažuriraju iOS

Vlasnici iPhone-a i iPad-a dobili su obaveštenje o nadogradnji softvera svojih mobilnih uređaja na najnoviju verziju 14.4.2. Ako koristiti Apple-ove uređaje, što pre ažurirajte operativni sistem jer nadogradnja donosi zakrpu za opasan propust koji se, upozoravaju iz kompanije, "možda već aktivno iskorišćava". 

Iz Apple-a nisu objavili neke detaljnije informacije pa nije poznato ko stoji iza iskorištavanja propusta i koliko je korisnika, odnosno uređaja do sada napadnuto. Bezbednosni propust pronađen je i u WebKit-u, engineu koji se koristi u Safari-ju i drugim browserima internet stranica u iOS-u pa je reč o tzv. zero-day propustu. 

To je najopasnija vrsta bezbednosnih propusta jer za njih nisu dostupne zakrpe i hakeri ih mogu iskorišćavati sve dok se taj propust ne otkrije i ne patchuje, a da ni korisnici, niti Apple uopšte toga nisu svesni. 

Upravo se to, dakle, dogodilo Apple-u čije se telefoni smatraju puno bezbednijim u odnosu na Android, no jasno je kako u današnjem vremenu potpuna bezbednost ne postoji. Iskorišćavanjem ranjivosti u Apple-ovom mobilnom OS-u hakeri su korisnike mogli usmeritii na maliciozne web-stranice putem kojih su se mogli dokopati privatnih informacija i ukrasti važne podatke poput lozinki za pristup servisima, društvenim mrežama i drugim važnim podacima a, što je najgore, podataka o kreditnim karticama, pojasnili su opasnosti na stranici Tom's Guide. 

Iako, dakle, nije poznato ko je bio meta napada, ove informacije vam govore i više nego dovoljno da što pre nadogradite svoje uređaje na poslednju verziju iOS-a i zaštitite se od velike potencijalne opasnosti. Ako vam se na iPhone-u ili iPad-u još nije pojavila poruka o dostupnoj nadogradnji, kliknite na Settings/General/Software Update i tu kliknite na preuzimanje i instalaciju verzije iOS 14.4.2 i zaštitite svoje uređaje od potencijalnih hakerskih napada.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.