Apple Music plaća muzičarima skoro 1 dinar po slušanju pesme, Spotify i manje

U izostanku koncerata uživo digitalna distribucija muzike postala je glavni izvor prihoda gotovo celoj muzičkoj industriji. Streaming je već neko vreme vodeći način distribucije muzike u svetu, a prošle godine – malo pre nego što je pandemija zaustavila svet – pisalo se kako muzički izdavači od streaminga zarađuju milion američkih dolara svakog sata.

Ovih dana u javnost je dospelo još ponešto finansijskih detalja iz muzičke industrije, i to zahvaljujući transparentnoj objavi podataka Spotify-a, kojeg je potom sledio i Apple. Spotify je nedavno na svojim stranicama otkrio kako ima oko 155 miliona pretplatnika (koji plaćaju mesečnu pretplatu), i kako na račun njihovog uživanja u muzici umetnicima isplaćuje između 0,003 i 0,005 američkih dolara za svaku njihovu poslušanu pesmu. To je, preračunato u našu valutu, od 0,29 do 0,49 dinara po pesmi koja se presluša putem Spotify-a.

Primer transparentnog izveštavanja o isplatama sada je sledio i Apple. Oni su autorima i izdavačima muzike koja je dostupna na servisu Apple Music poslali dopis u kojem pokušavaju da predstave svoju uslugu kao "više prijateljski naklonjenu autorima" od konkurencije. Prema tvrdnjama Apple-a, nosioci autorskih prava za pesme koje se slušaju na Apple Music-u za svako preslušavanje svoje muzike dobijaju ravno – jedan cent. U prevodu, to je oko 0,97 dinara po streamovanoj pesmi, a naknada je potpuno ista za sve autore.

Stručnjaci iz industrije kažu kako ponekad ova isplata ipak može biti i manja, dok su udruženja izdavača pozdravile Apple-ovu transparentnost, ali i zatražile da isplata od jednog centa po pesmi bude – minimalna naknada autorima. Apple je istakao i da 52% prihoda koji ostvari putem usluge Apple Music prosleđuje nazad u industriju kroz plaćanja izdavačima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.