Apple predstavio novi iMac i iPad sa M1 procesorom i ljubičasti iPhone 12

Još jedan Apple-ov virtuelni događaj na kojem su predstavljeni novi uređaji upriličen je danas, a mogao je da se pratiti putem YouTube-a ili Apple-ovih stranica. Za ovaj događaj, kao i inače u proleće, očekivalo se ponešto novog hardvera. Pre svega tu mislimo osveženje postojeće ponude novim modelima, ali od Tima Cooka i njegove ekipe uvek se može očekivati i poneko iznenađenje. Tako je bilo i sada.

Događaj je snimljen u Apple Parku, a Cook ga je otvorio govorom o ekološkim inicijativama o kojima smo već pisali. Nakon toga okrenuo se Apple-ovim uslugama, pa su tako dopunjene porodične opcije vezane za kreditnu karticu Apple Card. Platforma za podcaste Apple Podcasts biće dizajnerski osvežena, a po novome će se i na njoj moći kupiti pretplate na odabrane podcaste.

Ljubičasti iPhone 12
Prvi hardverski novitet koji je večeras spomenut je, pomalo neočekivano – iPhone 12, koji će od sada dolaziti i u "prolećnoj" ljubičastoj boji. U prodaju ova boja stiže 30. aprila (napominjemo, nova boja dolazi samo na modele iPhone 12 i iPhone 12 mini, ne i na Pro modele).

AirTag za traženje izgubljenih stvari
Prvi "pravi" proizvod predstavljen na ovom eventu je AirTag, Bluetooth privezak koji će poslužiti za pronalaženje izgubljenih stvari poput prtljaga, ranca, ključeva, i slično. On koristi tehnologiju Precision Finding i ultra wideband čip U1 koji zajednički mogu vrlo precizno locirati izgubljenu stvar na kojoj je prikvačen AirTag.

Cena jednog komada biće 29 dolara, a paket od 4 komada koštaće 99 dolara. Narudžbine se otvaraju već ovog petka. AirTag-ove će biti moguće staviti i u kožne priveske koje će vam Apple takođe rado prodati.

Apple TV 4K sa novim daljinskim
Televizijski uređaj Apple TV 4K nadograđen je čipom A12 Bionic, pa će mu rad biti brži, a podržavaće i HDR tehnologiju u visokom framerateu. Uređaj će od sada moći putem spojenog iPhone-a kalibrirati balans boja koje reprodukuje, pa će boje biti tačnije na bilo kojem televizoru. Tu je i novi dizajn daljinskog upravljača koji je dobio "točkić" za premotavanje sadržaja, sličan kao na originalnom iPod-u. Cene kreću od 179 dolara za 32-gigabajtnu verziju.

iMac na M1 procesoru
Ohrabreni pozitivnim komentarima na M1 MacBook modele i zadovoljstvom korisnika, u Apple-u nastavljaju širenje ARM platforme na ostatak svoje ponude. Danas je tako predstavljen potpuno novi iMac, izrađen "od nule". Biće dostupan u čak sedam boja, dizajnom će podsjećati na iPad Pro na stalku, a najveća promena bit će u pogledu sa boka – gde će iMac nove generacije biti tanak gotovo poput iPad-a celom svojom površinom.

Napredak u dizajnu omogućen je M1 SoC-om, pa je ceo uređaj hlađen sa samo dva malena ventilatora koji u većini vremena neće proizvoditi buku veću od 10 dB. Ekran će biti dijagonale 24", 4,5 retina rezolucije 11,3 megapiksela sa TrueTone tehnologijom.

Pohvalili su se i poboljšanjem prednje kamere (1080p), zvučnika i trostrukim mikrofonima za bolji kvalitet video poziva i konferencija. Naravno, nisu zaboravili spomenuti i poboljšane karakteristike i izvođenje aplikacija za koje je ponovno zadužen njihov M1 SoC. Prvi put strujni kabal za iMac spaja se na kućište magnetom, a strujni adapter na kablu uključuje i ethernet priključak.

Uz novi iMac dolazi i nova tastatura sa TouchID senzorom otiska prsta, ali i kriptovanom bežičnom vezom sa iMac-om. I tastatura i Magic Mouse od sada će dolaziti u bojama koje će odgovarati bojama novog iMac-a. Početna cena novog iMaca biće 1.299 dolara, narudžbine se otvaraju 30. aprila, a isporuke kreću u drugoj polovini maja.

iPad Pro sa M1 čipom
Ogromnu nadogradnju sa hardverske strane, koju je malo ko očekivao, doživeo je iPad Pro. Najnapredniji Apple-ov tablet sada će biti punokrvni konkurent laptopovima jer će biti osnažen 16-jezgrenim M1 čipom koji se ugrađuje i u Mac-ove. Spoljni dizajn ostaje isti, ali poboljšanje karakteristika biće zaista veliko – i do 50% više procesorske snage i 40% u GPU varijanti u odnosu na prošlu verziju, ako je verovati Apple-u.

Najveći model, gledano po memoriji, doneće čak 2 TB prostora za skladištenje, a na USB-C port biće dodata i podrška za Thunderbolt i USB4. iPad Pro dobija i podršku za 5G mreže, a biće tu i još naprednije kamere sa lidarom, namenjene primarno profesionalcima i kreatorima video sadržaja.

Ekran je i dalje Liquid Retina tipa, ali sada 12,9-inčni model donosi i Liquid Retina XDR ekran sa miniLED tehnologijom, koji postiže kontrast (1.000.000:1) i svetlinu (1.600 nit) profesionalnih ekrana.

Cena iPada Pro dijagonale ekrana 11 inča kreće od 799 dolara, a naprednija 12,9-inčna verzija biće u prodaji po ceni od 1.099 dolara na više. U prodaju novi tableti sa M1 čipom dolaze u drugoj polovini maja, a narudžbine se primaju od 30. aprila. Ako ste se pitali, 12,9-inčna verzija iPada Pro sa 2TB memorije i 5G modemom koštaće – duboko udahnite – 2.599 dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.