Argentinac kupio Google-ovu lokalni domen za 280 dinara

Zanimljiv slučaj dogodio se prošle nedelje u Argentini, kada je ceo lokalni domen Google-a postao nedostupan, zajedno sa svim povezanim uslugama. A kada "padne" Google, to po pravilu osete gotovo svi korisnici Interneta – a šta se zapravo dogodilo?

Lokalna organizacija zadužena za upravljanje lokalnom državnom domenom .ar, argentinski Network Information Center (NIC), iz nepoznatog razloga je izbacio Google sa njihovog zakupljenog lokalnog domena, google.com.ar.

To je primetio Nicolas Kuroña, web dizajner koji je radio na jednom projektu za klijenta, kada je primetio da su Google-ove usluge u Argentini "pale". Odmah je pokušao da proveri o čemu je reč, shvatio da nešto nije u redu sa domenom, pa je na stranicama NIC-a otkrio kako je spomenuti domen – slobodan i dostupan za prodaju. Iz znatiželje ju je dodao u korpu i zakupio za samo 270 argentinskih pesosa (oko 280 dinara), i nakon nekoliko je trenutaka bio upisan u registru kao legalni vlasnik domena google.com.ar.

Za svoju je kupovinu dobio i račun, a priznaje kako je u tim trenucima i sam bio zapanjen, pa čak i uplašen zbog toga što je uspeo, očito greškom registra, da učini. NIC-ova pogreška, koja do sada nije detaljno pojašnjena, dovela je do toga da je Google-ov domen "istekne", iako je službeno zakupljen do jula ove godine. Logično je očekivati da će Google imati automatski mehanizam koji bi domen produžio i onemogućio da on istekne i promeni vlasnika, ali argentinski nacionalni registar je očito domen pustio u javnu prodaju nekoliko meseci prerano.

Kuroña se svojim "postignućem" pohvalio na Twitter-u, navodeći kako nije imao nikakve zle namere. Vodila ga je, kaže, znatiželja, a njegovo "vlasništvo" nad Google-ovim domenom ipak nije potrajalo. Nedugo nakon što je uspeo da preuzme domen NIC mu ju je oduzeo i vratio Google-u, a spomenutih 270 pesosa nije dobio nazad. Nisu ga, kaže, kontaktirali niti iz Google-a, a srećan je što zbog svog nestašluka nije zapao u probleme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.