Google navodno razvija sopstveni procesor za telefone

Sledeća generacija Google-ovih mobitela iz serije Pixel trebala bi da bude predstavljena ove jeseni. Ako se nastavi imenovanje Pixel-ovih serija kao do sada, očekuje nas vrlo verovatno model Pixel 6, a portal 9to5Google ekskluzivno saznaje da bi to trebala da bude prva linija Pixel-a koja će biti zasnovana na Google-ovom sopstvenom procesoru. 

Umesto da se oslanjaju na Qualcomm i njihove popularne mobilne procesore linije Snapdragon, u Google-u su odlučili da krenu svojim putem, kao i Apple uostalom. Još prošle godine prvi čovek kompanije Sundar Pichai bio je šturo najavio da će početi sve više da ulažu u razvoj sopstvenog hardvera, što su i tada mnogi protumačili kao ulazak u dizajn i proizvodnju sopstvenih čipova. 

Nove informacije sada govore da je već u pripremi Google-ov prvi mobilni SoC, šifre GS101 (navodno kratica znači "Google Silicon") i kodnog naziva Whitechapel. Google ga navodno razvija u saradnji sa Samsung-om, a trebao bi da bude spreman za proizvodnju već ove godine – baš u vreme kada se očekuje lansiranje Pixel-a 6. 

Prema dostupnim informacijama, prvi Google-ov procesor trebao bi imati 8 ARM jezgri – dva tipa Cortex-A78, dva tipa Cortex-A76 i četiri Cortex-A55 jezgra. Biće tu i grafički podsistem ARM Mali GPU, a sve će biti proizvedeno u Samsung-ovim pogonima na 5-nanometarskoj tehnologiji. 

Prema karakteristikama očekuje se da će Whitechapel moći da konkuriše srednjoj višoj klasi mobilnih procesora (poput serije Snapdragon 7). Ono što bi Google dobio proizvodnjom sopstvenih čipova jeste veća kontrola nad ekosistemom i nadogradnjama drivera, jer više ne bi zavisio od Qualcomm-a. Samim time moglo bi se produžiti i vreme podrške koje će uređaji iz serije Pixel imati. 

Neki procenjuju da bi kupci Pixel-a zasnovanih na Google-ovom SoC-u mogli očekivati 5, umesto dosadašnje 3 generacije nadogradnji Android-a. Slično kao i Apple sa procesorom M1, i Google navodno planira svoja "Google Silicon" ARM rešenja s vremenom prebaciti i na laptop računare. To znači da bi i Chromebook u dogledno vreme mogao da bude zasnovan na ARM arhitekturi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.