Haker objavio lične podatke 533 miliona korisnika Facebook-a, među njima je 162.898 Srba

Na jednom forumu objavljeni su telefonski brojevi i drugi lični podaci čak 533 miliona korisnika Facebook-a. Radi se o korisnicima iz 106 zemalja među kojima je i Srbija.

Bussines Insider je potvrdio kako se radi o autentičnim podacima među kojima su imena, prezimena, lokacije, datumi rođenja, biografije, brojevi telefona i, u nekim slučajevima, e-mail adrese. 

Stručnjaci upozoravaju kako takvo curenje podataka najviše služi kriminalcima za brojne prevare. Alon Gal, stručnjak za cyber kriminal, prvi je otkrio curenje podataka korisnika Facebook-a još u januaru kada je neko na forumu počeo da oglašava svoj program koji može otkriti brojeve telefona korisnika popularne društvene mreže. 

Ali, sada su svi podaci javno objavljeni i dostupni svima. Gal je poručio kako nema puno toga što Facebook trenutno može da napravi, ali može da obavesti svoje korisnike o tome šta se dogodilo i upozoriti ih da ne nasedaju na moguće prevare. 

- Ljudi koji koriste Facebook im veruju da će čuvati njihove podatke pa bi u Facebook-u trebali da tretiraju njihove podatke sa poštovanjem - poručio je Gal. 

Prema podacima koje je Gal objavio na svom Twitter-u, među korisnicima čiji su podaci objavljeni je i 162.898 Srba.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Mozete i dodat da svako moze proverit svoju e-mail adresu na
    https://haveibeenpwned.com/


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.