iOS 14.5 donosi nova pravila koja se ne sviđaju Facebook-u

Apple je ove nedelje u javnu distribuciju pustio novu nadogradnju svojeg mobilnog operativnog sistema iOS, koji je sada dostupan za preuzimanje u verziji 14.5. Osim podrške za nedavno lansirane lokacione priveske AirTag, pa ranije najavljene nadogradnje virtualne asistentkinje Siri i nekoliko drugih manjih funkcionalnih nadogradnji, ova verzija iOS-a (i iPadOS-a) najveće promene uvodi u pravila privatnosti prema kojima se sada aplikacije moraju ravnati.

Radi se o pomalo kontroverznim pravilima koja su bila izvorno najavljena za prvu verziju iOS-a 14, ali Apple ih je bio privremeno odložio nakon što se protiv promene javno deklarisao Facebook. Zuckerbergu je tada bilo zasmetalo što će Apple svojom politikom privatnosti onemogućiti aplikacije u praćenju navika korisnika.

To će im, tvrde, značajno uticati na mogućnost plasiranja visoko personalizovanih oglasa prilagođenih upravo navikama i preferencijama pojedinog korisnika. Samim time, Facebook bi mogao da izgubi dobar deo profita. I ne samo Facebook, nego i Google i ostali veliki sistemi koji se oslanjaju na "trackere" i ciljano oglašavanje, ili pak na prodaju podataka o korisnicima.

Ono što je Apple sada implementirao znači da će svi oni morati da prilagode svoje poslovne modele. Naime, mobilne aplikacije u novom iOS-u od sada će korisnicima transparentnije pokazivati kada su njihovi podaci korišćeni za praćenje, oglašavanje i deljenje s trećim stranama. Pred korisnika će u takvim slučajevima biti stavljen izbor – dozvoliti praćenje ili ne.

U svakom trenutku će u meniju Settings/Privacy biti moguće proveriti postavke vezane uz praćenje i povući eventualno ranije date dozvole aplikacijama. Podešavanja se mogu menjati na nivou pojedine aplikacije, pa korisnik može odabrati kome želi da poveri svoje podatke, a kome ne.

Facebook je imao pola godine za prilagođavanje novim pravilima protiv kojih su se glasno bunili prošle godine. Nakon Apple-ove nadogradnje nisu se o njoj za sada službeno oglasili.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.