iOS 14.5 je izašao - evo šta je novo

Apple je juče nakon meseci beta testiranja u opticaj pustio iOS 14.5, a donosi brojne novosti koje će iskustvo korišćenja kompatibilnih iPhone modela učiniti još boljim. Evo pregleda najvažnijih novosti, uputstva kako ga instalirati i popisa kompatibilnih modela.

iOS 14 je bez dileme najvažnija iOS nadogradnja u istoriji Apple-ove mobilne platforme. Već smo to prožvakali, ali još je onih kojima je to prvi iOS pa možda ni ne znaju da po prvi put u iPhone istoriji na početnom ekranu možete imati widgete, a dodat je i svojevrstan meni sa aplikacijama u Android taboru poznat od samog starta.

iOS 14.5 sad donosi dodatne mogućnosti i funkcije, neke nove i nikad viđene, a druge opet dobro poznate. 

Do sada ste već trebali da dobijete obaveštenje o ažuriranju, na koje jednostavno treba kliknuti i pokrenuti preuzimanje odnosno instalaciju.

Ako pak obaveštenje još niste dobili, otklikajte ovako:

1. Otvorite Settings
2. Odaberite General
3. Kliknite na Software update

Ako dakle imate iOS 14, možete ažurirati na iOS 14.5.

Novosti je dosta, ali istaknućemo neke koje nam se čine najzanimljivijim.

iOS 14.5 onima koji koriste Apple Watch olakšaće otključavanje telefona u vremenima pandemije. Naime, Face Unlock ma koliko impresivan bio, s maskom na licu ne radi. Ako pak imate Apple Watch na ruci, možete omogućiti otključavanje bez skidanja maske sa lica.

Možda Apple Music nije vaš broj i rado biste muziku reprodukovali nekom drugom podržanom aplikacijom. iOS 14.5 konačno omogućava odabir muzičkog reproduktora po izboru. Možda je to Spotify, a možda nešto treće.

Siri glasovni asistent možda nije nešto što često koristite, a možda biste mu trebali dati priliku. Do sada je Siri zadato bila žena, ali od sada sami birate kojim glasom će sa svama razgovarati. Dva nova glasa su za odabir ako birate engleski jezik. Srpski još nije podržan.

Siri će od sada za vas moći pozvati i upomoć. Na vaše "Hey, Siri, call emergency." Siri će pokrenuti odbrojavanje od par sekundi kako biste se mogli predomisliti, a onda nazvati 911.

iOS 14.5 sad konačno otključava dual SIM 5G opciju za sve vlasnike iPhone 12 serije. Naime, do sada se eSIM na iPhone 12 modelima uz fizički SIM mogao koristiti samo u Kini, a od sada globalno.

iOS 14.5 donosi bolju kontrolu praćenja pa će aplikacije od vas morati tražiti dozvolu da prati što vi to radite na telefonu i koje web lokacije posećujete.

Novi iOS 14.5 donosi još emojia, navodno čak 217.

Ako ste pak jedni od onih koji misle da bi bilo cool povezati PS4 ili Xbox kontroler za igranje igrica na iPhone-u, iOS 14.5 donosi i tu opciju.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.