Među podacima ukradenim Facebook-u je i Zuckerberg-ov broj telefona

Ogromna baza sa privatnim podacima 533 miliona korisnika Facebook-a ovoga vikenda je otkrivena na webu, gde joj se može pristupiti slobodno i besplatno – čineći je idealnim izvorištem podataka za razne hakere, prevarante ili druge zlonamerne osobe. 

Među svim ovim podacima ukradeni su i oni koji se odnose na korisničke račune preko 160 hiljada korisnika ove društvene mreže iz Srbije, ali i njenog prvog čoveka – Marka Zuckerberga. 

Portal Bleeping Computer vršljao je po ukradenim podacima i objavio neke zanimljive podatke. Saznajemo tako da je tačan broj kompromitiranih korisničkih naloga 533.313.128, a među njima gotovo svaki od zapisa sadrži broj telefona korisnika, njihov jedinstveni Facebook ID, ime i pol. Među njima se tako našao i Mark Zuckerberg, kao i još dvojica ranih suosnivača kompanije, Chris Hughes i Dustin Moskovitz – čiji su brojevi telefona dostupni u bazi. 

U manjem broju slučajeva među ukradenim su podacima prisutni i lokacioni podaci, podaci o vezama, zanimanjima i datumi rođenja, dok je u oko 2,5 miliona slučajeva "procurela" i e-mail adresa korisnika. 

Portal Have I Been Pwned? koji prikuplja kompromitirane e-mail adrese i omogućava korisnicima da provere nalazi li se i njihova među njima kaže kako je oko 65% podataka iz ove baze kod njih već bilo zabeleženo. Oko 2,5 miliona novih adresa dodali su sada u svoj sistem, pa na ovom mestu možete proveriti tiče li se i vas najnovije curenje podataka sa Facebook-a. 

Iz Facebook-a su se u međuvremenu prvi put službeno oglasili po ovom pitanju. Putem portparola su za medije poručili da se "o ovom slučaju već izveštavalo 2019. godine", i da su oni u avgustu te godine pronašli bezbednosni problem i zakrpili ga. Samim time potvrdili su da su im podaci o preko pola milijarde korisnika bili ukradeni pre gotovo dve godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.