Nova pravila: Telefoni moraju da imaju ruske aplikacije

Telefoni, računari i drugi pametni uređaji kupljeni u Rusiji moraju da imaju ruski softver, prema zakonu koji je stupio na snagu u četvrtak a trebao bi da pomogne ruskim IT kompanijama da se uspešnije nose sa stranom konkurencijom. 

Rusko ministarstvo za digitalizaciju saopštilo je da se zakon odnosi na pametne telefone, tablete, pametne televizore, laptopove i računare proizvedene nakon 1. aprila. 

"Ruske aplikacije navedene na popisu za instalaciju moraju da budu smeštene uz druge programe iste klase: dve aplikacije iz iste kategorije moraju se nalaziti jedna uz drugu, na istom ekranu uređaja", stoji u saopštenju. 

Aplikacije na popisu uključuju internet browsere, pretraživače, mape i navigaciju, ali i aplikaciju za korištenje platnog sistema Mir, što je ruski odgovor na Visu i Mastercard, prema vladinoj uredbi objavljenoj u novembru. 

Zakon bi mogao najviše da koristi ruskim tehnološkim gigantima Yandex-u i Mail.Ru, ističe Reuters. Ruski IT sektor ima priliku i potencijal da postane "lokomotiva u procesu modernizacije zemlje", rekao je potpredsednik vlade Dmitrij Černišenko u martu na sastanku sa predstavnicima kompanija. 

Vlada raspravlja o još jednom paketu više od 60 mera potpore, dodao je Černišenko. Na ruskom tržištu telefona dominiraju strane kompanije poput Apple-a, Samsung-a i Huawei-ja i Apple je tek u martu, nakon dugotrajnog otezanja, pristao korisnicima da ponudi mogućnost da na iPhone instaliraju ruski softver. 

Američka kompanija saopštila je da će na aktivacionom ekranu novih uređaja ponuditi aplikacije ruskih programera. Naglasili su da će poštovati novi zakon, uz napomenu da će proveravati jesu li aplikacije u skladu sa njihovim standardima privatnosti, bezbednosti i sadržaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.