Poznata aplikacija APKPure sadrži zlonamerni adware

Stručnjaci za antivirusne programe kažu da je APKPure, popularna aplikacija za instaliranje starijih ili ukinutih Android aplikacija izvan Google-ove prodavnice, sadržala zlonamerni adware koji je preplavio žrtvin uređaj sa neželjenim oglasima. 

Tako je Laboratorija Kaspersky još u prošlog četvrtaka upozorila javnost na svojim stranicama da APKPure najnovija verzija aplikacije, 3.17.18, sadrži zlonamerni kôd koji vadi podatke sa uređaja žrtve bez njihovog znanja i gura oglase na zaključanim zaslonima uređaja i u pozadini kako bi generisao novi prihod za adware operatore. 

Ali, antivirusni specijalisti su istražili da je ovaj zlonamerni kôd sposoban da preuzme drugi zlonamerni softver, što potencijalno izlaže ugrožene žrtve i još većim problemima od prikazivanja oglasa. Pored toga još su ustanovili i da su programeri APKPure aplikacije verovatno uveli zlonamerni kod, poznat kao komplet za razvoj softvera ili SDK, iz neproverenog izvora. 

APKPure je sada uklonio zlonamerni kôd i izbacio novu verziju, 3.17.19, koja je sada čista i bezbedna barem od ovog zlonamernog adwarea. 

Za one koji ne znaju APKPure aplikacija napravljena je još davne 2014. godine kako bi korisnicima Android-a omogućili pristup ogromnoj banci Android aplikacije i igara, uključujući stare verzije, kao i verzije aplikacije iz drugih regiona koje više nisu u službenoj prodavnici Android aplikacija Google Play. Kasnije je pokrenula Android aplikaciju, koja se takođe mora instalirati izvan Google Play-a, koja služi kao sopstvena prodavnica aplikacija koja korisnicima omogućava preuzimanje starijih aplikacija direktno na njihove Android uređaje. 

Inače, APKPure je rangiran kao jedno od vrlo popularnih web mjesta na Internetu. Ali, bezbednosni stručnjaci već duže vreme upozoravaju na opasnost instaliranih aplikacija izvan službenih prodavnica aplikacija, jer se instalacije sa takvih mesta uvek bile podložne napadima Android zlonamernog softvera, zbog smanjene kontrole i bezbednosti. Iako ni službene prodavnice aplikacija nisu 100% zaštićene, ipak su bezbednije od ostalih, tako npr. Google skenira sve Android aplikacije koje ulaze u Google Play Store, kako bi zaštitio svoje korisnike, barem do nekog nivoa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.