Rekordna prodaja PC računara u prvom kvartalu

Najnoviji izveštaj IDC-a za prvi kvartal 2021. godine ukazuje na značajan skok u prodaji PC računara u odnosu na isto razdoblje 2020. godine i to za čak 55,2%. Međutim, IDC upozorava da razlog takvom skoku nije veliki interes novih kupaca za PC-e, već uzrok treba potražiti u prošlosti. 

U prvom kvartalu 2020. je naime, zbog izbijanja pandemije, prvog lockdowna i zatvaranja mnogih fabrika, prodajnih lanaca i prodavnica, došlo do velikih nestašica PC hardvera, pa u tome leži glavni razlog zbog kojeg je prvi kvartal ove godine toliko uspešniji u isporukama PC računara u odnosu na isti prošle godine. 

U prvom kvartalu 2021. isporučeno je 84 miliona PC-a, što je zapravo za 8% manje u odnosu na prošli kvartal, a IDC razlog tome takođe vidi u nestašicama hardvera i veruje da će se u skoroj budućnosti PC tržište značajno povećati kako će se stabilizovati lanci proizvodnje i snadbevanja. 

Što se pojedinačnih brandova tiče, PC-i Lenova su i dalje najprodavaniji sa više od 20,4 prodanih jedinica, na drugom mestu je HP sa 19,2 miliona, a na trećem Dell sa 12,9 miliona. Na četvrtom mestu se nalazi Apple, koji je u prvom kvartalu ove godine prodao 7 miliona računara, a na petom je Acer sa 5,8 miliona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.