Sada možete da proverite jesu li hakeri ukrali i vaš broj telefona sa Facebook-a

Facebooku je, čuli ste to već sigurno ovih dana, u avgustu 2019. godine neko ukrao bazu podataka sa imenima i telefonskim brojevima oko 533 miliona njihovih korisnika. Među ukradenim podacima nalaze se i oni o gotovo 163 hiljade korisnika iz Srbije, pa je logično da se mnogi pitaju – jesu li hakeri ukrali i moje podatke? Odgovor na ovo pitanje možete lako dobiti putem popularnog servisa Have I Been Pwned?. 

Oni su odmah nakon što se na Internetu pojavila ukradena baza podataka svoje baze dopunili sa oko 2,5 miliona e-mail adresa iz ovog curenja podataka (iako su veliku većinu "procurenih" mailova već imali u svojim bazama od ranije). Sada su u pretragu dodali i mogućnost pretraživanja po broju telefona, njih tačno 509.458.528, dobivši tako verovatno najveći telefonski imenik na svetu. 

Svi ovi telefonski brojevi u ukradenoj bazi su povezani sa identitetima korisnika Facebook-a, a ponekad i s drugim podacima poput e-mail adresa, lokacionih podataka, rođendana, datuma kreiranja naloga na Facebook-u, statusima veze i slično. 

Ako upišete u pretraživač servisa Have I Been Pwned? svoj broj telefona u međunarodnom formatu (npr 381611234567 ili +381631234567), dobićete informaciju o tome je li taj broj među pola milijarde onih kojima sada može pristupiti ko god želi, i videti ime njegovog vlasnika. 

Ime vlasnika telefonskog broja vam ovaj servis, naravno, neće otkriti. Čak i ako se, poput Marka Zuckerberga, nađete među onima čijih su se brojeva telefona domogli lopovi, ne morate previše brinuti da će vam neko upasti u nalog ili ukrasti identitet. Potrebno je, ipak, biti na oprezu i kloniti se otvaranja sumnjivih linkova koji bi vam na taj broj telefona mogli doći putem raznih aplikacija ili SMS poruka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.