TikTok-u preti ogromna novčana kazna zbog prikupljanja i korišćenja podataka dece

Društvena mreža TikTok se suočava sa tužbom zbog prikupljanja i korišćenja podataka dece, a preti joj kazna koja bi mogla da iznosi nekoliko milijardi funti.

TikTok je tužila bivša poverenica za decu u Engleskoj Anne Longfield, koja zastupa milione dece u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, a koja koriste popularnu aplikaciju za deljenje video sadržaja.

Ukoliko sud odluči u korist strane koja je pokrenula tužbu, TikTok bi mogao da bude obavezan da svakom detetu isplati hiljade funti.

U tužbi se navodi da TikTok prikuplja lične informacije uključujući telefonske brojeve, klipove, tačnu lokaciju i biometrijske podatke bez dovoljno upozorenja za korisnike, transparentnosti ili zakonski potrebnog pristanka, dok deca i roditelji ne znaju za šta se koriste informacije.

Ovim povodom se oglasio i TikTok.

"Privatnost i bezbednost su nam najveći prioriteti, imamo pravila, procese i tehnologiju kako bismo zaštitili sve korisnike, posebno naše tinejdžere. Verujemo da je tužba neosnovana i žestoko ćemo se braniti", navodi se u saopštenju.

Veruje se da TikTok danas ima više od 800 miliona korisnika, a matična firma ByteDance je zaradila milijarde prošle godine uglavnom od oglašavanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.